Nagy-Britanniában sosem volt ilyen sok új fertőzött, eközben azonban az EU az utazási zárlat enyhítését kéri

Nagy-Britanniában sosem volt ilyen sok új fertőzött, eközben azonban az EU az utazási zárlat enyhítését kéri

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek a járványügyi szabályokra figyelmeztető felhívás mellett haladnak el Londonban 2020. december 17-én (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság az Egyesült Királyságra vonatkozó utazási tilalmak egyes esetekben történő enyhítését javasolta az unió mind a 27 országának. A tilalmat azért vezette be néhány ország, mert Délkelet-Angliában a koronavírusnak egy új, a korábbi variánsoknál 70 százalékkal fertőzőbb változata bukkant fel.

Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos keddi sajtóközleményben kiemelte: a jelenlegi kockázatok miatt a tagállamoknak továbbra is összehangolt lépéseket kell tenniük az Egyesült Királyság és az EU között nem alapvetően szükséges utazások megakadályozása érdekében.

Ugyanakkor az általános utazási tilalmak nem gátolhatják az unió és az Egyesült Királyság polgárait abban, hogy visszatérjenek otthonaikba. „A repülőjáratok és vonatközlekedés tilalmát ilyen esetekben fel kell oldani, mivel biztosítanunk kell az alapvető céllal történő utazások lehetőségét, és el kell kerülnünk az ellátási láncok megszakadását” – hívta fel a figyelmet Reynders.

A bizottság többek között arra kötelezné azokat, akik alapvető céllal utaznak, hogy 72 órával az utazás megkezdése előtt csináltassanak koronavírus tesztet, így elkerülhetik a karantént. A nemzetközi szállításban dolgozókat mentesíteni kell a határokon átnyúló utazási tilalom, valamint a tesztelési és karanténkövetelmények alól, továbbá a tranzitutasok karanténkötelezettségét is fel kell oldani – szögezte le a bizottság.

Eközben a tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzési számot regisztrálták kedden Nagy-Britanniában. Az egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 36 804 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Az adatsor szerint a kedden zárult egy hétben 222 199 koronavírus-fertőzést szűrtek ki tesztekkel. Ez 84 323-mal, 61,2 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – az elmúlt 24 órában 691 páciens halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid–19 betegségben. A kedden zárult egy hétben 3400 halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, 526-tal, 18,3 százalékkal több, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A visszamenőleges számítások alapján áprilisban, a járvány tavaszi nagy-britanniai tetőzésének idején valószínűleg meghaladta a százezret a naponta bekövetkezett új koronavírus-fertőzések száma, de az akkor még igen szűkös, napi 15–20 ezer koronavírus-teszt elvégzésére elégséges tesztelési kapacitással ennek csak a töredékét, naponta néhány ezret lehetett kiszűrni. A brit egészségügyi minisztérium kedd esti beszámolója szerint a legutóbbi 24 órában 423 675, április vége óta csaknem 48,5 millió koronavírus-szűrést végeztek országszerte, és eddig 2,1 millió teszt eredménye lett pozitív. Március eleje óta 68 304-en haltak meg Nagy-Britanniában Covid–19 betegségben. (MTI)

Címkék: Nagy-Britannia