Vuhani lakosokkal is találkozott a WHO küldöttsége

Vuhani lakosokkal is találkozott a WHO küldöttsége

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői védőruházatot viselnek Hupej tartomány állategészségügyi hivatalának vuhani épületében 2021. február 2-án. Vuhan, a közép-kínai Hupej tartomány székvárosa a világjárvány legelső, ismert gócpontja. Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19 kérdésekben illetékes egyik vezetőjének közleménye szerint a küldöttség tagjai eredményesnek tartják az eddigi megbeszéléseket kínai partnereikkel. MTI/AP

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön Vuhan Hanjang körzetének közösségi igazgatási központjába látogatott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői küldöttsége. A közösségi központban helyi vezetőkkel és lakosokkal találkoztak, a megbeszélés részletei nem ismeretesek. A hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy a közösségben tavaly legalább 16 megerősített Covid-19-eset volt a vírus kitörésekor, közel 10 000 ember között. 

A közép-kínai Vuhanban tartózkodó, a koronavírus-világjárvány eredetét kutató küldöttség korábban egy állategészségügyi központban is vizsgálódott, szerdán pedig a Vuhani Virológiai Intézetben járt, amelyhez olyan összeesküvés-elméletek fűződnek, amelyek szerint 2019 végén innen szabadult ki a járványt kiváltó vírus.

Egyes feltételezések szerint épp a vadállatokban élősködő vírussal kísérletezhettek a laboratóriumban, hogy feltárják, veszélyes-e az emberre, amikor a személyzet egy fertőzött tagja révén kerülhetett ki az intézetből. Ezt az elméletet kategorikusan elutasította Si Cseng-li víruskutató, aki a vuhani labor igazgatóhelyettese és egyike azoknak, akik a Covid-19-betegséget kiváltó SARS-CoV-2 nevű vírust tavaly először azonosították.

Peter Daszak brit zoológus, a WHO-küldöttség tagja – mielőtt beléptek volna az állategészségügyi központba – azt nyilatkozta a sajtónak, hogy „nagyszerűen halad” a vizsgálódás, a látogatás után pedig arról beszélt, hogy „nagyon informatív beszélgetéseket folytattak” az ott dolgozókkal – számolt be a South China Morning Post. Egyelőre abból indulnak ki, hogy a tobzoskák vagy a denevérek lehetnek a természetes gazdatestei a koronavírusnak, és a kérdés leginkább az, hogyan kerülhetett át a fertőzés az emberekre.

A szakértő küldöttség januárban érkezett Vuhanba, kétheti karantén után két hétig végzi munkáját a járvány kiindulópontjának tekintett közép-kínai városban, eddig több kórházat és azt a nagybani piacot is meglátogatta, ahonnan az első fertőzötteket jelentették.

A WHO közölte, hogy a vuhani misszió tagjainak programja a kínai partnerek által szervezett látogatásokra korlátozódik. Mike Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója szerint a kutatócsapat valóságos detektívmunkát végez, de valószínűleg nem találja meg az összes választ a Covid-19 eredetére. Bírálta ugyanakkor azokat, akik ennyi idő elteltével eleve értelmetlennek tartják a missziót.