99 százalékban elpusztítja a koronavírust az új orrspray

99 százalékban elpusztítja a koronavírust az új orrspray

A SARS-CoV-2 koronavírus. Fotó: CDC

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kanadai-indiai fejlesztésű az az új orrspray, amely a klinikai teszek eredménye szerint hatékonynak tűnik a koronavírus ellen. A szer nitrogén-monoxidot tartalmaz, amely a gyógyászatban régóta ismert és használt összetevő a légutak és az erek tágítására - írja a hvg.hu. A kísérletek szerint hatékony antimikrobiális termék, így a szakemberek szerint koronavírus gyanúja esetén jó eredményekkel alkalmazható. 

Az orrspray-t a kanadai SaNOTize cég több nemzetközi partnerrel, így például az indiai Glenmark Pharmaceuticalsszal közösen fejleszti. Az orrspray forma azért is lenne hatékony, mert a fertőzés a felső légutakban kezdődik. 

A The Lancet Regional Health-Southeast című folyóiratban közzétett eredmény szerint a tesztbe 300 felnőttet vontak be, oltottak és oltatlanok is akadtak köztük, ám mindannyian igazoltan koronavírusosak voltak, enyhe tünetekkel. A placebo-t és a készítményt használó betegek egy héten keresztül napi hat alkalommal használták az orrspray-t. A vizsgálatok szerint a valódi szert használók körében a vírusterhelés 48 órán belül 99 százalékkal csökkent. Átlagosan három nap használat után már negatív tesztet produkáltak a résztvevők, míg a kontrollcsoportban ez az idő hét nap volt. A tesztet a delta-és omikron variáns terjedése idején tesztelték a kutatók.

Tisztázni kell még, hogy az orrspray csökkenti-e a tünetek súlyosságát, a súlyosabb szövődmények kialakulását, illetve azt, hogy a fertőzés tovább terjedjen.

Címkék: koronavírus, orrspray