A Facebook nyerte az első ausztráliai csatát

A Facebook nyerte az első ausztráliai csatát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ausztrál kormány, hétfői véleményével szöges ellentétben, kedden bejelentette, hogy megváltoztatják azt a törvényt, ami szerint a Facebooknak minden ausztrál híroldallal külön megállapodást kellene kötnie, és fizetnie kéne nekik azokért a hírekért, amelyeket tőlük osztanak meg a Facebookon, írja a BBC.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy sikeres volt a Facebook zsarolásnak tekinthető taktikája, miszerint múlt csütörtökön, a törvénytervezet elleni tiltakozásképpen letiltottak minden ausztrál híroldalt a közösségi oldalról. Ez azt jelentette, hogy semmilyen ausztrál híroldal híreit nem lehetett megosztani, ami súlyos forgalomkiesést okozott az egész ausztrál sajtónak.

A tiltás véletlenül(?) kissé túl szigorúra is sikerült, hiszen kormányzati oldalak, a koronavírusról tájékoztató oldal és civil szervezetek oldalai is bannolva lettek. A kormány visszakozása után a Facebook bejelentette, hogy azonnal feloldják a tiltást, és örülnek, hogy nem kényszerítik őket egyenkénti tárgyalásokra, és továbbra is ők határozhatják meg, hogy mely oldalak híreit lehet megosztani a szolgáltatásuk segítségével.