A Fidesz nélkül alakul a néppárti politika

A Fidesz nélkül alakul a néppárti politika

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Weber pozíciója minden egyes, a kijátszására irányuló kísérlet után egyre stabilabb” – mondta a Politico című brüsszeli lapnak egy diplomata, aki rálát az Európai Bizottság következő elnökének kiválasztási folyamatára. Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelöltje, ezt a rendszer azonban nem mindegyik tagállam fogadja el – márpedig az uniós állam- és kormányfők jelölik a bizottsági elnököt, akit az Európai Parlament képviselői kétharmados többséggel választanak meg. A hírek szerint elsősorban a Liberálisok azok, akik szeretnék Webert elütni a jelöltségtől.

Ugyanakkor már csak tíz nap van addig, míg a következő EU-csúcson döntsenek a miniszterelnökök, és egyelőre nincs más jelölt, inkább csak önjelölt. Legutóbb múlt héten pénteken egyeztettek a tagállamok a következő elnök személyéről: egészen pontosan azok az államok, amelyek vezetése néppárti, szocialista vagy liberális – az országok kétharmada tartozik ide. A néppártiakat a lett és a horvát, a liberálisokat a belga és a holland, a szocialistákat pedig a portugál és a spanyol kormányfő képviselte. Weber további támogatókat is gyűjt: ezekben a napokban találkozik a lengyel és az olasz kormányfővel is, akik nem tartoznak egyik nagy pártcsaládhoz sem.

A fekete bárány visszakéredzkedik | Magyar Hang

Míg a bizottsági elnök személyéről – és ezzel együtt persze a hozzá köthető politikai programról – folyik a vita, a Fidesznek eddig még nem osztottak lapot az európai nagypolitikában. Az Európai Néppárt Mandfred Weber személyében – fideszes támogatással – megválasztotta új frakcióvezetőjét. Tíz helyettest is választottak, a Fidesz azonban nem jelölt senkit – korábban Szájer József töltötte be az egyik helyettesi pozíciót. Hogy pontosan mi és hogyan történt ezzel kapcsolatban, azt nem lehet tudni, a Néppárt azt is állította, hogy érvényesek a frakcióra a pártban érvényes fideszes felfüggesztés szabályai, meg azt is, hogy éppen állíthattak volna jelöltet, ha akarnak. A Fidesz azt mondja, hogy nem is akartak. Ehelyett az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöki posztját pályáznák meg, ezt a tisztséget Szájer Józsefnek szánja a magyar kormánypárt. Ez egy fontos és befolyásos pozíció, kérdés, hogy támogatja-e a Néppárt mindebben Orbán Viktor pártját.

A karaván halad - felfér-e rá a Fidesz? | Magyar Hang

Azonban míg a Fidesz a partvonalról igazít el játékost, edzőt, menedzsert, szurkolót és szertárost, az események tovább pörögnek. Az Európai Parlamentben egy négypárti koalíció körvonalazódik, a Néppárt, a Liberálisok, a Szociáldemokraták és a Zöldek részvételével – ezek azok a pártok, amelyeket a magyar kormány és sajtója bevándorláspárti politikai erőknek, esetleg Soros szövetségeseinek szokott nevezni. A Néppárt kijelölt öt területen két-két EP-képviselőt, akik az egyeztetéseken a legnagyobb pártcsalád programját fogják képviselni. A tíz politikus között nincs fideszes. Sőt, a jogállamisággal és a  biztonsággal kapcsolatos fejezetet két olyan képviselő – a spanyol Esteban Gonzalez Pons és a máltai Roberta Metsola – fogja tárgyalni, akik eddig is a Fidesz párton belüli határozott kritikusainak számítottak.