A folyóban végezte a rabszolga-kereskedő, sorra dőlnek a szobrok a George Floyd-tüntetéseken

A folyóban végezte a rabszolga-kereskedő, sorra dőlnek a szobrok a George Floyd-tüntetéseken

2017. június 15-én készült kép Robert Lee tábornok szobráról a Virginia állambeli Richmondban 2020. június 5-én. Ralph Northam, Virginia állam demokrata párti kormányzója június 4-én utasítást adott a szobor eltávolítására. Robert Lee tábornok az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a rabszolgatartó déliek seregeinek főparancsnoka volt az északi unionista csapatokkal szemben. MTI/AP/Steve Helber

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A George Floyd meggyilkolása miatt indult, helyenként zavargásba torkollt demonstráció kilépett az Egyesült Államokból, több országban, így Magyarországon is megemlékeztek a rendőri intézkedés során elhunyt 46 éves férfiról. Nagy-Britanniában szombaton kezdődött tömegtüntetés több városban is, a demonstrálók vasárnap Bristolban ledöntötték és a kikötőből a vízbe hajították Edward Colston, 17. században élt rabszolga-kereskedő szobrát. Mindeközben Amerikában is megválnak egy szobortól, Virginia kormányzójának döntése nyomán leemelik a talapzatáról, és elszállítják Richmondból Robert E. Lee konföderációs tábornok emlékművét.

George Floydot egy fizetési incidens ügyében tartóztatták le a rendőrök május 25-én Minneapolisban – a férfi hamis húszdollárossal fizetett egy élelmiszerboltban. Az intézkedés során – bár a férfi a szemtanúk, és a biztonsági kamerák felvételei alapján nem tanúsított ellenállást – az egyik rendőr földre vitte a gyanúsítottat, majd 8 perc 46 másodpercig térdelt a nyakán. Floyd ezalatt 16-szor mondta el, hogy nem kap levegőt, később a mentőautóban elhunyt. Halála régóta nem látott tüntetéssorozatot indított el Amerikában, miközben a koronavírus-járvány sem csillapodik az országban, így a szakemberek attól félnek, a demonstráció katasztrofális következményekkel járhat.

A tragikus eset miatt zavargások törtek ki Belgiumban, és komoly tömegek gyűltek össze Nagy-Britanniában is, ahol csupán néhány incidenst regisztráltak a hatóságok szombaton, vasárnap azonban több helyen elszabadultak az indulatok. Londonban a tüntetők a rendőrökre támadtak, Bristolban pedig egy szobor ellen fordult a tömeg haragja.

Ez nem tüntetéssorozat, ez éhséglázadás | Magyar Hang

Edward Colston Bristol szülötte, a 17. században rabszolga-kereskedelemből tett szert jelentős vagyonra, a történészek szerint legalább 80 ezer afrikai férfit és nőt adott el Amerikába. 1721-ben bekövetkezett halála után végakarata szerint vagyonát jótékonysági célokra fordították, Colston így a mai napig a város több pontján felbukkan, közterületek, szobrok, épületek emlékeztetnek munkásságára. Az elmúlt években egyre nagyobb vita bontakozott ki a történelmi jelentőségét illetően, a városvezetés nem határozott az ügyben. A tüntetők azonban igen, ledöntötték, és az Avon folyóba dobták a szobrot. De előtte még az egyik tüntető ugyanúgy rátérdelt a szobor nyakára, ahogyan a rendőrtiszt tartotta a földön George Floydot.

David Olusoga brit történész professzor a BBC-nek úgy fogalmazott az eset kapcsán, hogy a szobrot már jóval korábban el kellett volna távolítani a helyéről. – A szobrok azért vannak, hogy azt üzenjék a megformált alakról, ő nagy ember volt, és nagy dolgokat vitt véghez. Ez ebben az esetben nem volt igaz, Colston egy rabszolga-kereskedő volt, egy gyilkos – fogalmazott a történész.

Mindeközben Londonban Winston Churchill szobrát támadták meg tüntetők, az emlékműre festékszóróval azt írták: „Churchill egy rasszista”.

Az Egyesült Államokban is megválnak egy szobortól, Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrát azonban a kormányzó döntésére távolítják el Richmondból. A határozat feltehetően preventív szándékú, hiszen szombaton a városban már ledőlt egy szobor, nem hivatalos úton. A demonstrálók Williams Carter Wickham konföderációs tábornok emlékművét távolították el.

Richmond az amerikai polgárháború alatt (1861-1865) alatt a rabszolgatartó déli államok, vagyis a Konföderáció fővárosa volt, a település jó része megsemmisült a harcokban.