A francia katolikus egyház anyagilag is kárpótolná a papok által elkövetett abúzusok áldozatait

A francia katolikus egyház anyagilag is kárpótolná a papok által elkövetett abúzusok áldozatait

Eric de Moulins-Beaufort püspök (Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyház döntő lépésre szánta el magát, elismeri, hogy intézményes felelősség terheli a tagjai által, kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekért - jelentette be Eric de Moulins-Beaufort, püspök, a Francia Püspöki Konferencia elnöke hétfőn lourdes-i találkozójukon, adta hírül az euronews

Mint mondta, az egyház az elismerés és a jóvátétel útján akar haladni a jövőben, és lehetővé tenni az áldozatok számára, hogy kártérítést kapjanak. A tervek szerint létrehoznak egy nemzeti testületet, amely eseti alapon fogja kompenzálni az érintetteket. 

Egy hónappal ezelőtt, október elején látott napvilágot egy független bizottság által készített jelentés, amely feltárta a francia katolikus egyházon belül az elmúlt évtizedek alatt elkövetett abúzusokat. A bizottság vezetője után Sauvé-jelentésnek nevezett, több mint 2500 oldalas dokumentum szerint az 1950-es évektől napjainkig mintegy 216 ezer gyermeket ért szexuális bántalmazás a papok részéről, ha pedig az egyéb egyházi személyek (cserkészvezetők, tábori tanácsadók) által elkövetett abúzusokat is számba vesszük, a szám 330 ezerrel rúg. A francia egyházról első alkalommal készült ilyen jelentés, a bizottság elnöke, Jean-Marc Sauvé szerint hetven éven keresztül szisztematikusan eltussolták a gyermekek szexuális bántalmazásával kapcsolatos eseteket. Sauvé felhívta az egyház vezetését arra, hogy tegyenek határozott lépéseket, elítélve a hibákat, a hallgatást és segítsenek kompenzálni az áldozatokat. 

A kártérítés fontos kérdése, hogy milyen forrásból fizesse azt az egyház. Egyetértés mutatkozik abban, hogy a kompenzáció nem történhet a hívek adományaiból, ezért létrehoztak egy alapítványt, ahová az egyházi vezetők saját vagyonukból adományozhatnak. 

Ferenc pápa október 6-án, rendszeres vatikáni audienciáján reagált az akkor nyilvánosságra került Sauvé-jelentésre. "Szeretném az áldozatok felé kifejezni szomorúságomat és fájdalmamat az elszenvedett traumáért." Saját szégyeneként és az egyház szégyeneként jellemezte az elkövetett erőszakot és hangsúlyozta, biztosítani kell, hogy az egyház mindenki számára biztonságos hely legyen. Felszólította a püspököket és az egyházi vezetőket, tegyenek meg mindent, hogy hasonló drámák a jövőben ne ismétlődhessenek meg.