A járvány után is dolgozna otthonról a munkavállalók jelentős része

A járvány után is dolgozna otthonról a munkavállalók jelentős része

Otthoni munka (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy nemzetközi felmérés szerint a munkavállalók 73 százaléka örülne, ha rugalmas feltételek mellett, a járvány után is lehetséges lenne az otthoni munkavégzés – írta meg az MTI. Negyven százalék ugyanakkor azok aránya a Microsoft Magyarország közlése szerint, akik még idén munkahelyet terveznek váltani.

A Microsoft friss Work Trend Index 2021 felmérésébe 31 országból több mint 30 000 munkavállalót vontak be. Ebből kiderült az is, az otthoni munkavégzéshez viszont nem biztosítanak elegendő eszközt, a munkavállalók 42 százaléka elégedetlen volt ezt illetően.

A kutatás szerint megnőtt a távolság vezetők és beosztottak között. Előbbiek 61 százaléka vallotta, hogy javult a teljesítményük, és jól is érzik magukat az otthoni környezetben, a nem vezető beosztású munkavállalók, elsősorban a nők és a fiatalok ugyanakkor komoly kihívásként élik meg az otthoni munkavégzést.

A munkavállalók 37 százaléka szerint a munkaadójuk túl sokat vár el tőlük, 45 százalék pedig túlhajszoltnak érzi magát. Európában a globális átlagnál valamivel rosszabb a helyzet: a dolgozók 42 százaléka érzi kimerültnek magát, 46 százalék pedig stressztől szenved.

Az elszigeteltség érzése a felmérés eredményei szerint negatívan hat az innovációra és a termelékenységre. Azok a munkavállalók, akik arról számoltak be, hogy elhidegültek a munkatársaiktól, jellemzően attól is vonakodtak, hogy részt vegyenek az ötletelésben, illetve általánosságban az innovációra irányuló munkákban.