A kínaiak precíziós csapásokat gyakorolnak Tajvan körül

A kínaiak precíziós csapásokat gyakorolnak Tajvan körül

A tajvani haditengerészet különleges egységének tagjai gyakorlatoznak a Tajvan déli részén fekvő Kaohsziung kikötővárosban lévő haditengerészeti bázison 2021. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap is folytatódott Kína Közös Kard névre hallgató háromnapos hadgyakorlata Tajvan körül. A gyakorlatokat – amelyeket Peking „szigorú figyelmeztetésnek” szán Tajpej számára – arra válaszul rendezték meg, hogy Tajvan elnöke a múlt héten az Egyesült Államokba látogatott. Kínai tudósítások szerint, a hadseregük precíziós légicsapásokat gyakorolt a szigeten és a környező vizeken kijelölt célpontokra.

A BBC információi szerint a tajvani hadsereg szombaton több, mint 71 kínai repülőgépet észlelt a körzetükben. Ezek közül 45 vagy átlépte a Tajvani-szoros középvonalát – a tajvani és a kínai terület közötti nem hivatalos választóvonalat –, vagy berepült Tajvan légvédelmi azonosító zónájának délnyugati részére.

A tajvaniak kilenc kínai hajót is észleltek a sziget körül. A gyakorlatok első napján az egyik kínai hajó lövést adott le, amikor Kína Tajvanhoz legközelebb eső pontjánál hajózott.

Bár a kínai hadgyakorlatok szombat este napnyugtakor véget értek, a tajpeji védelmi tisztviselők szerint a vadászgépek bevetései vasárnap kora reggel újra megkezdődtek.

A hadgyakorlat ürügyéül szolgáló találkozón Caj Jing-ven tajvani elnök köszönetet mondott Kevin McCarthy amerikai házelnöknek Amerika „rendíthetetlen támogatásáért”. Joe Biden amerikai elnök ugyanis többször is kijelentette, hogy az USA beavatkozna, ha Kína megtámadná a szigetet.

A kínai hadgyakorlat előreláthatólag hétfőig tart.