A kötelező maszkviselés ellen tüntettek a Hyde Parkban

A kötelező maszkviselés ellen tüntettek a Hyde Parkban

Koronavírus – Védőmaszkok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kötelező maszkviselés ellen tüntettek vasárnap a londoni Hyde Parkban – derült ki a brit The Independent cikkéből. A demonstrálók többek közt „Nem a maszkokra”, illetve „nem leszek maszkosítva, tesztelve, lenyomozva” táblákkal érkeztek a helyszínre. Az egyik szervező, Claire Wills-Harrison a Sky News-nak elmondta: a jogaikat és a szabadságot szeretnék visszakapni.

A tüntetést a „Keep Britan Free” (Tartsuk szabadon Nagy-Britanniát) mozgalom szervezte. Ennek alapítója Simon Dolan üzletember, aki korábban a karanténintézkedések elrendelése miatt indított pert. Dolan úgy látta, jogszerűtlen volt a kijárási tilalom elrendelése, kampányára pedig közadakozással 210 ezer fontot (81 millió forintot) is gyűjtött hétezer embertől. Az ügyet Dolan elvesztette, de július 9-én fellebbezést nyújtott be.

A nagyvállalkozó korábban azt írta: azzal, hogy az embereket otthon maradásra kényszerítették, a munkahelyeket pedig bezáratták, szembementek az alapvető emberi jogokkal, amik érvényesülését a brit jog garantálja.

A boltokban július 24-étől lesz kötelező eltakarni az arcot a briteknél, az ezt megszegőkre pedig száz fontnyi (körülbelül 38 ezer forint) büntetést is kiróhatnak. Az Independent szerint a britek többsége egyetért a maszkviselés kötelezővé tételével. Az Observer vasárnap publikálta az Opinium felmérését, ami szerint 73 százalék egyetértett a döntéssel, 13 pedig ellenezte azt. A brit statisztikai hivatal vezetője, Sir Ian Diamond vasárnap azt mondta a Sky News-nak, a britek 61 százaléka már múlt héten is viselt valamilyen arcmaszkot.