A német belügyminiszter szigorítaná a fegyvertörvényt, de a koalícióban sem mindenki akarja

A német belügyminiszter szigorítaná a fegyvertörvényt, de a koalícióban sem mindenki akarja

Őrizetbe vett gyanúsítottat kísérnek kihallgatásra rendőrök a karlsruhei német legfőbb ügyészségre 2022. december 7-én, amikor a német rendőrség az ország 130 pontján rajtaütést hajtott végre a Birodalom Polgárai (Reichsbürger) nevű szélsőjobboldali mozgalom ellen (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen szigorítana a fegyvertartási törvényen Nancy Faeser német belügyminiszter – számolt be a Süddeutsche Zeitung. Ennek hátterében a berlini szilveszteri zavargások és az államcsíny tervezése miatt lefogott Reichsbürger-csoport (birodalmi polgárok) megerősödése áll. A német kormányt alkotó pártoknak viszont nem mindegyike ért egyet a tervezett intézkedéssel, ahogy az ellenzéki uniópártok sem.

A javaslat alapján a Reichsbürger csoporthoz tartozók körében népszerű számszeríjak és a riasztópisztolyok birtoklását is fegyverviselési engedélyhez kötnék. A szociáldemokrata (SPD) politikus a riasztópisztolyok betiltását már a szilveszteri zavargások után megelőlegezte. – Ez fegyver, a szigorítás fontos jelzés – jelentette ki Nancy Faeser.

Az SPD-s tárcavezető javaslata viszont nem aratott osztatlan tetszést az Olaf Scholz (SPD) kancellár által vezetett koalícióban, mivel csak a Zöldek értenek egyet a szigorítással. Marcel Emmerich, a képviselőcsoport elnöke emlékeztetett: nem véletlenül iktatták be a fegyvertörvény módosítását a koalíciós szerződésbe, mivel szavai szerint annak hiányosságai régről ismertek. Szavai szerint beavatkozásra van szükség az államrend ellenségeinek lefgyverzéséhez. Hozzátette, a Zöldek már évek óta figyelmeztetnek erre, ennek szükségességét a szilveszteri eseménysor és decemberi razzia is egyértelművé tette.

A javaslat viszont nem nyerte el a legkisebb koalíciós partner, az FDP tetszését. A liberális párt ugyanis a megismert formájában elutasítja a törvény szigorítását. – A szilveszter éjszakáján történtek mindannyiunkat sokkolt. Ám az egyre szigorúbb fegyvertartási szabályok ezen nem segítenek. Ezért azt javaslom, hogy térjünk vissza a tárgyszerű vitához – jelentette ki Manuel Höferlin, az FDP parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője.

Christian Dürr, az FDP frakcióvezetője szerint nem jogi, hanem végrehajtási problémával állnak szemben. Szerinte az újabb korlátozások helyett a helyi hatóságoknak kell jobb felszerelést és képzettséget biztosítani. Dürr az Augsburger Allgemeine című lapnak elmondta: teljes szigorral kell fellépni a Reichsbürger-aktivistákkal és mindazokkal szemben, akik az állam és intézményeit támadják. Úgy véli, hogy erre a jelenlegi törvények lehetőséget is adnak.

Hasonló véleményt fogalmazott meg az ellenzéki uniópártok (CDU/CSU) frakciójának szóvivője, Alexander Throm is. Szerinte a törvényjavaslat nem a helyzet lényegét ragadja meg. Ma is kell ugyanis fegyvertartási engedély ahhoz, hogy valaki riasztófegyvert tartson magánál az otthonán kívül.

Emlékezetes, szilveszter éjjelén rendőrökre és tűzoltókra támadtak több németországi városban főként pirotechnikai eszközökkel. Az incidensekben 41-en sérültek meg. December elején pedig 25 terroristának tartott Reichsbürger-aktivistát tartóztattak le, akik a császárság visszaállítását tervezték.