A német tapasztalatok szerint tömeges tesztelésre van szükség, de célzottan

A német tapasztalatok szerint tömeges tesztelésre van szükség, de célzottan

Védőmaszkos dolgozók a Volkswagen zwickaui összeszerelőüzemében 2020. április 23-án, miután a koronavírus-járvány miatt leállított termelés újraindult az üzemben (Fotó: MTI/AP/DPA/Hendrik Schmidt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A németek a kiemelkedően nagy számú és korán indított tesztelésel tudták elérni, hogy a kórházaik intenzív osztályai alig ötven százalékos kapacitással működnek – derül ki abból az interjúból, amit a vezető német koronavírus szakértő, Christian Drosten adott a The Guardian című brit lapnak.

A berlini Charité kórház virológiai intézetének igazgatója felhívja azonban a figyelmet arra, hogy bár az időben bevezetett szigorú tesztelésnek köszönhetően egy alá esett a vírus reprodukciós rátája, az R – vagyis egy fertőzött legfeljebb egy embernek adja át a betegséget –, ez azonban nem jelenti azt, hogy már fel ehet lélegezni. Abból, hogy sikerült idejekorán lelassítani a kór terjedését és alacsonyan tartani a halálesetek számát, sokan azt a téves következtetést vonják le, hogy a kormány túlreagálta a járvány veszélyét. Ezért az üzletek újranyitását, illetve az egész  gazdaság mielőbbi újraindítását követelik. Drosten szerint hiba, hogy ezek a kritikusok nem figyelnek arra, mi történt Spanyolországban, vagy New Yorkban.

A szakértő ugyan üdvözli a német szövetségi kormány óvatosságát, hogy április 27-ről csak fokozatosan hajlandó újraindítani a gazdaságot, tart viszont attól, hogy az önálló döntési jogkörrel rendelkező tartományok engednek a nyomásnak, és túl gyorsan lazítanak, aminek eredményeként ismét emelkedni kezd az R értéke. Az igazgató szeretné, ha még néhány hétig életben maradnának a szigorú korlátozások, mert így 0,2 alá esne az R értéke, ami jelentősen lassítaná a betegség további terjedését. Ugyanakkor elismerte, az olyan frekventált helyeken, mint az idősotthonok, ez sem segítene igazán. 

A tömeges teszteléssel kapcsolatosan arról beszélt, hogy annak célzottan van értelme. Tapasztalatai szerint azokat kellene elsősorban tömegesen kivizsgálni, akik kiemelten veszélyeztetettek, például az egészségügyi dolgozókat, továbbá azokat az időseket, akiknél még csak a kezdeti tünetek jelentek meg. Ez utóbbi azért fontos, mert az ide tartozók sok esetben már későn érkeznek a kórházba, és ezért nem tudnak rajtuk segíteni. Drosten ezen kívül fontosnak tartja még, hogy rendszeres tesztekkel vizsgálják a teljes lakosság átfertőzöttségét.