A Pfizer–BioNTech szerint bizonytalan a második vakcinadózis elhalasztásának hatása

A Pfizer–BioNTech szerint bizonytalan a második vakcinadózis elhalasztásának hatása

Beadják a Pfizer-BioNTech vakcinát egy egészségügyi dolgozónak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) a fõváros XIII. kerületében 2020. december 30-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Angliában az országos tiszti főorvos a minap bejelentette, hogy a gyártók által ajánlott háromhetes intervallum helyett akár több hónappal is elhalaszthatják a koronavírus-vakcina második dózisának beadását. Ezt azért teszik, hogy a rendelkezésre álló adagokkal minél több embert be tudjanak oltani.

Érvelésük szerint már az első dózis is nyújt bizonyos mértékű védettséget. A gyártó Pfizer–BioNTech szerint azonban azt közölte, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az oltás akkor is hatékony lesz, ha nem a klinikai tesztekben alkalmazott eljárás szerint alkalmazzák, írja a Telex.

Ezt ugyanis nem vizsgálták, így nincsenek adataik erről. Az Európai Gyógyszerügynökség is azt közölte, hogy a biztos védettség kialakulásához be kell tartani a két dózis beadása közötti maximálisan 42 napos időtartamot.

Ettől függetlenül más országok is gondolkodnak a brit példa követésén, hogy a rendelkezésre álló adagokat minél több embernek tudják beadni. Dánia 6 hétre tolta ki a második adag beadását, és Németország is fontolóra veszi az ötletet. Az Egyesült Államok viszont ragaszkodik a gyártói előíráshoz, jelentette ki Anthony Fauci virológus, Biden egészségügyi főtanácsadója.