A téli olimpiára fejlesztett kínai állami app maga a biztonsági kockázat

A téli olimpiára fejlesztett kínai állami app maga a biztonsági kockázat

Forrás: IOC

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pekingi téli olimpiára érkező minden sportolónak kötelező telepítenie telefonjára a kínai szervezők által kiadott My2022 nevű applikációt. Ez hivatalosan a versenyző (illetve a kísérők) egészségi állapotának nyomon követésére szolgál.

Az appba kell feltölteni a koronavírus-tesztek eredményeit, a napi egészségi állapotról szóló jelentéseket, illetve az akkreditációs kártya és a repjegyek adatait. Amerikai biztonsági elemzők azonban olyan súlyosságú biztonsági „hibákat" találtak az appon, amelyek lehetővé teszik, hogy e réseken behatolva a hekkerek hozzáférjenek a versenyzők személyes adataihoz és kommunikációjához.

Az amerikai olimpiai bizottság (az ország csak sportolókat küld az olimpiára, diplomatákat nem) azt javasolja a sportolóiknak, hogy ne is vigyék el Kínába a saját mobiltelefonjaikat – nyilvánvalóan azért, mert ha azzal csatlakoznának a kínai mobilhálózatra vagy wifi-hotspotokra, akkor biztosan megfertőződnének a kínai állambiztonság által fejlesztett vírusokkal. Ehelyett azt javasolják a sportolóknak, hogy vegyenek eldobható mobilt, azt használják Kínában, majd dobják ki. Emellett az internetezni csak VPN-en (vagyis virtuális magánhálózaton) keresztül próbáljanak.

A kínai szervezőt természetesen cáfolják a vádakat, szerintük semmiféle biztonsági kockázatot nem rejt a My2022 app, az teljesen védett, és csak az egészségi állapot monitorozására való. Viszont Kínában a pártállam totális ellenőrzés alatt tartja az internetes kommunikációt, az érzékeny témákat ember cenzorok és a legfejlettebb mesterséges intelligencián alapuló algoritmusok hadserege irtja, és az internetszolgáltatóknak magától értetődő módon ki kell szolgálniuk az állampolgárokat megfigyelni kívánó titkosrendőrség igényeit.

(HVG)