Eltörölték a fejkendőtilalmat az osztrák iskolákban

Eltörölték a fejkendőtilalmat az osztrák iskolákban

Képünk illusztráció! (Fotó: Artur Aldyrkhanov/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az osztrák alkotmánybíróság pénteken alkotmányellenesnek nyilvánította, hogy betiltották az iskolákban a fejkendő viselését; ezzel egyben érvénytelenítették is a rendelkezést, amit még az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciója fogadott el 2019-ben – írja az osztrák közszolgálati adóra, az ORF-re hivatkozva a 444.

Az alkotmánybíróság a döntést azzal indokolta, hogy a tilalom csak egy bizonyos vallást, az iszlámot érinti, ami ellentmondt az állam világnézeti és vallássi semlegességének. Ez pedig sérti az egyenlő bánásmód elvét. A testület szerint a szabályozás kirekeszti a muszlim származást és tradíciót, és megnehezíti a muszlim lányok hozzáférését az oktatáshoz, illetve a társadalmi kirekesztésükhöz vezet. Ugyanakkor ezzel összefüggésben elutasították azt a kormányzati érvet is, miszerint a muszlim lányok csak társadalmi nyomásra hordjáka fejkendőt.

– Az ítélet arra kötelezi a törvényhozókat, hogy a semlegességi követelmények figyelembevételével találjanak eszközöket a konfliktusok csökkentésére és biztosítsák a szükséges erőforrásokat a vallási alapú zaklatás megszüntetésére – olvasható a cikkben.

Az ítéletre reagáló Heinz Fassmann, az ÖVP oktatási minisztere azt mondta, sajnálja, hogy ilyen döntést hozott az alkotmánybíróság, de tudomásul veszik. Ugyanakkor szerinte így a lányoknak nem lesz meg a lehetőségük, hogy kényszerektől mentesen tanulhassanak.

A beszámoló szerint az oktatási minisztériumnak két héten belül meg kell fizetnie a 3640 eurós perköltséget azoknak a családoknak, akik benyújtották a keresetet a törvény ellen.