Amerika interkontinentális rakétát tesztelt

Amerika interkontinentális rakétát tesztelt

Atlas-D rakéta indítása egy kaliforniai silóból (Fotó: US Air Force)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt az Egyesült Államok a Csendes-óceáni térségben nukleáris készültsége demonstrálására - közölte az amerikai hadsereg. A nem felfegyverzett hordozóeszközt helyi idő szerint éjszaka nem sokkal hajnali 1 óra után indították el a kaliforniai Vandenberg Légibázisról - áll a támaszpont közösségi médiában olvasható közleményében.

A raakétateszt szándékát kedden reggel sajtótájékoztatón jelezte az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivője. Pat Ryder, a légierő dandártábornoka úgy fogalmazott: az interkontinentális eszköz felbocsátása "megerősíti és bizonyítja a rendszer hatékonyságát és magas szintű készültségét". Hozzátette: rutinkísérletről van szó, azt jóval korábban eltervezték, és szervesen illeszkedik a korábbi kísérletekhez.

Aszóvivő arról is beszámolt, hogy a kísérletről a szerződéses kötelezettségeknek megfelelően tájékoztatták az orosz kormányt, ami megfelel a ballisztikus rakéták felhasználásáról szóló hágai nemzetközi magatartási kódexnek. Az Egyesült Államok legutóbb augusztusban, kevesebb mint egy hónappal korábban hajtott végre hasonló rakétakísérletet.

(MTI)