Aszad nyerte a szíriai elnökválasztást, mégpedig 95 százalékkal

Aszad nyerte a szíriai elnökválasztást, mégpedig 95 százalékkal

A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott felvételen Bassár el-Aszad szíriai elnök (k) imádkozik az íd al-adha muzulmán áldozati ünnep alkalmából tartott imádságon a damaszkuszi al-Ravda mecsetben 2018. augusztus 21-én (Fotó: MTI/EPA/SANA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A várakozásoknak megfelelően a hivatalban lévő elnök, Bassár el-Aszad nyerte a szíriai elnökválasztást, így újabb hét évre kapott megbízatást az ország irányítására, írja a 24.hu. Egyes országok azonban nincsenek meggyőződve a választás teljes tisztaságát illetően.

Az eredmény senkit sem érhetett meglepetésként. Mint a választás előtt írtuk, „a mostani szíriai elnökválasztásnak kétségtelenül az adja a különlegességét, hogy mennyire nem figyel rá a világ. Ez persze egyenesen következik abból, hogy mindenki biztos abban, hogy a papírforma fog érvényesülni”.

Szíriában tíz éve polgárháború dúl. A választást így csak a kormány által ellenőrzött területeken tartották meg, az ellenzék és a kurdok pedig bojkottálták azt. Az Aszad család már fél évszázada hatalmon van Szíriában, és főként az orosz támogatásnak köszönhetően a mostani polgárháborúban is sikerült mostanra az ország nagy részén újra konszolidálniuk a hatalmukat.