Az állami tévében hirdettek katonai puccsot Nigerben

Az állami tévében hirdettek katonai puccsot Nigerben

Az elnöki gárda tagjai, amint bejelentik a katonai puccsot Nigerben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Katonai puccsot hirdettek a nigeri állami televízióban, miközben a nyugati közösség továbbra is az elmozdított vezetőt támogatja. A BBC cikke szerint szerda reggel tartják fogva a nigeri egyenruhások Mohamed Bazoum elnököt. Az elnöki gárda tagjai bejelentették az alkotmány és minden intézmény felfüggesztését, valamint a határok lezárását. Antony Blinken amerikai külügyminiszter eközben megingathatatlan támogatásáról biztosította Bazoumot. A politikussal telefonon beszélt Antonio Guterres főtitkár is, aki szintén felajánlotta az ENSZ teljes támogatását. Mindez nem is meglepő annak fényében, hogy Bazoum kulcsfontosságú szövetségesnek számít a nyugat-afrikai iszlamista fegyveresekkel szembeni küzdelemben. A helyzet viszont nem egyszerű, mint azt a térségben is látni lehet. Két szomszédos országban, Maliban és Burkina Fasóban is dzsihadista felkelések vezettek puccshoz az elmúlt években. Az új katonai vezetők pedig szakítottak is Franciaországgal, azzal a gyarmati hatalommal, amely korábban Nigert is uralta. Emmanuel Macron egyébként aktuálisan éppen az indo-csendes-óceáni térségben igyekszik magának új partnereket megnyerni, felülemelkedve az Egyesült Államok és Kína térségbeli csatározásán.

Azt egyelőre nem tudni, jelenleg hol tartózkodik Bazoum. Az elnök mindenesetre egy csütörtök reggeli Twitter-nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy a demokráciát szerető nigeriek fognak felülkeredni. Hassumi Massoudou külügyminiszter eközben kikiáltotta magát államfőnek, és felszólított minden nigeri demokratát, hogy tegyenek aktívan a puccs kudarcba fulladásáért. A katonák a biztonsági helyzet folyamatos romlásával, illetve a kormány gazdaság- és szociálpolitikájának elégtelenségével magyarázták a puccs szükségességét. Arra kértek minden külföldi partnert, hogy ne avatkozzanak a helyzetbe, az állapotok rendezéséig pedig lezárták a szárazföldi és a légi határokat is. További értesítésig éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek este tíz és hajnal öt között.

Blinken külügyminiszter Új-Zélandon beszélt arról, hogy ez szerinte egyértelműen a hatalom erőszakos megragadására és az alkotmány kiiktatására tett kísérlet. A politikus felszólított Bazoum elnök szabadon engedésére. Szerdán tömegek vonultak az utcára Niameryben Bazoum elnök mellett kiállva. A város azért többnyire békés maradt, bár a katonai vezetők lövéseket adtak le a tüntetés feloszlatása érdekében. Bazoumot 2021-ben választották meg, Franciaország és más nyugati államok szoros szövetségesének mondható. Nigerben egyébként négy puccs és számos puccskísérlet történt a Franciaországtól való 1960-as függetlenedés óta.

A szomszédos Maliban eközben Wagner-zsoldosok segítik a katonai rezsimet az iszlamista felkelőkkel szembeni harcban. A nyugati erők pedig már eleve aggódtak amiatt, milyen Wagner-műveletek várhatóak a térségben. A nigeri helyzet csak fokozhatja a káoszt és az erőszakot. Vlagyimir Putyin elnök közben az orosz befolyás kiterjesztésére is törekszik, csütörtökön pedig afrikai vezetőket is fogad Szentpéterváron.