Az amerikaiak „csökkenteni akarják a retorika erősségét és de-eszkalálni” a konfliktust

Az amerikaiak „csökkenteni akarják a retorika erősségét és de-eszkalálni” a konfliktust

Jennifer Psaki fehér házi szóvivő (Fotó: The White House)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jen Psaki fehér házi szóvivő az MSNBC-nek nyilatkozva kifejtette, hogy Biden elnök szándéka most a a retorika erősségének csökkentése és helyzet deeszkalálása. Indokként kifejtette, hogy az oroszok állítása szerint azért helyezték magasabb készültségi fokozatba a nukleáris csapásmérő erőiket, mert a nyugati politikusok túl harcias hangnemet ütöttek meg.

„Az előző hónapokban, sőt az előtt is jól látszott, hogy Putyin elnök milyen pályán halad. Fenyegetéseket kreált, hogy ezzel igazolja az agresszívebb akcióit” – mondta a szóvivő. Azonban hozzátette, hogy az oroszok elkötelezettek a nukleáris fenyegetések csökkentése iránt. „Hiszen mindenki tudja, hogy egy ilyen háborút nem lehet megnyerni.”

Ezt elősegítendő az Egyesült Államok nem is tett a helyzet eszkalálódását okozó lépéseket. Ők nem helyezték magasabb készültségi fokozatba az atomfegyvereiket (bár ez is csak retorika, hiszen a mindig az elnök közelében lévő atombőrönből bármikor pár perc alatt ki lehet lőni a rakétákat).

Megerősítette a szóvivő, hogy amerikai katonák nem fognak bekapcsolódni az ukrajnai háborúba, és nem létesítenek repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett – hiszen ez azt kívánná, hogy amerikai vadászgépek lőjenek le orosz repülőket, amit senki nem akar. 

Joe Biden elnök holnap, kedden fogja elmondani az Unió helyzetéről szóló éves beszédét, amelyben természetesen szó esik Ukrajnáról, illetve az Oroszország ellen összehozott gazdasági szankciókról is.

Címkék: ukrajnai háború