Az ENSZ határozatban szólította fel Oroszországot az Ukrajnából való kivonulásra

Az ENSZ határozatban szólította fel Oroszországot az Ukrajnából való kivonulásra

Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépület romjai a dél-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. április 29-én (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ Közgyűlése a tagállamok háromnegyedének támogatásával elfogadta az ukrajnai békét sürgető határozatot csütörtökön kétnapos vita után. A szavazáson 141 igen szavazat és 32 tartózkodás volt. Oroszország mellett hat ország – Fehéroroszország, Észak-Korea, Eritrea, Mali, Nicaragua és Szíria – szavazott nemmel, India és Kína tartózkodott – közölte az MTI.

A dokumentum felszólítja a konfliktusban érintett feleket és nemzetközi közösséget, hogy törekedjenek a békére, Oroszországot pedig arra, hogy azonnali vonja ki csapatait Ukrajna nemzetközileg elismert területéről. A határozat jogilag nem kötelező erejű. Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete, Dmitrij Poljanszkij haszontalannak minősítette az ENSZ-ben tett lépéseket.