Az EP elnöke vizsgálatot kezdeményezett Várhelyi Olivér botrányt okozó megnyilvánulása miatt

Az EP elnöke vizsgálatot kezdeményezett Várhelyi Olivér botrányt okozó megnyilvánulása miatt

Várhelyi Olivér európai parlamenti meghallgatása 2019. november 14-én (Fotó: Arató László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament (EP) elnöke felkérte a képviselő-testület illetékes szolgálatait, hogy vizsgálják meg, pontosan mi történt, amikor Várhelyi Olivér magyar biztos kedden egy plenáris vitában valakiket lehülyézett – tájékoztatta a Népszavát a testület elnökének Roberta Metsolának szóvivője. Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos kedden a nyugat-balkáni bővítéssel kapcsolatos kérdésekre válaszolt az ülésteremben, amikor az egyik felszólalás után bekapcsolva maradt a mikrofonja, így mindenki hallhatta, amikor azt kérdezte: „Hány hülye van még?”.

A magyar politikus bocsánatot kért, és azt állítja, hogy nem az EP-képviselőket hülyézte le, mondata pedig egy privát magyar nyelvű beszélgetéshez kapcsolódott közte és a mellette ülő kabinetvezetője között egy teljesen más témában, „amit kiragadtak a szövegkörnyezetből”.

A kijelentése ugyanakkor botrányt okozott az Európai Parlamentben, elsőként a Demokratikus Koalíció szólította fel Várhelyit lemondásra, vagy ennek hiányában Ursula von der Leyent arra, hogy menessze a biztosát. Von der Leyen azonban tudomásul vette a biztos magyarázatát és bocsánatkérését.

Szóvivője egy sajtótájékoztatón közölte, hogy az elnök elvárja a testület minden tagjától, hogy maximális tiszteletet tanúsítson más intézmények és azok tagjai iránt, de nem akar vizsgálatot indítani az ügyben. Azt is világossá tette, hogy a biztosi kollégium minden tagjának tartózkodnia kell az olyan megjegyzéstől, amely ilyen értelmezéshez vezethet.



Címkék: EU, DK, Várhelyi Olivér, EP, hülye