Megfékezné az illegális bevándorlást a vízumbotránnyal küzdő lengyel kormány

Megfékezné az illegális bevándorlást a vízumbotránnyal küzdő lengyel kormány

Mateusz Morawiecki

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az illegális bevándorlás megfékezése végett elrendelte a lengyel miniszterelnök a rendszeres közúti ellenőrzést a lengyel-szlovák határon – ezt maga Mateusz Morawiecki közölte hétfőn a kelet-lengyelországi Krasnik városában.

Morawiecki az október 15-ei lengyel parlamenti választásokat megelőző egyik gyűlésen tette a bejelentést – számolt be az MTI. Elmondta: a balkáni útvonalon érkező illegális bevándorlók gyakran átkelnek a schengeni övezet belső, Szlovákia és Lengyelország közötti határán. Közölte: arra utasította Mariusz Kaminski belügyminisztert, hogy a lengyel-szlovák határszakaszon vezesse be azon kisbuszok, buszok, személygépkocsik ellenőrzését, amelyek esetében gyanítható, hogy illegális bevándorlókat szállítanak.

Morawiecki hozzátette: a döntést azért hozta, hogy Lengyelországnak „senki ne vesse a szemére az említett határszakasz átjárhatóságát”. A döntést Piotr Müller lengyel kormányszóvivő néhány órával korábban már kilátásba helyezte a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban. Lehetségesnek nevezte a lengyel-német határ ellenőrzését is az olaszországi migrációs útvonal miatt. „Elemezzük, hogy néz ki a Lampedusáról érkező bevándorlás” –fogalmazott Müller. Elmondta: a döntésről egyeztetni fognak az érintett országokkal, de „nem teszik függővé az ő beleegyezésüktől”.

A schengeni térség belső határain folytatott ellenőrzés témája azt követően merült fel Lengyelországban, hogy Olaf Scholz német kancellár szombaton jelezte: Berlin megbeszéléseket akar folytatni a varsói vezetéssel a migrációról, elsősorban a lengyel konzulátusok által „pénzért kiállított vízumok” miatt. Lehetségesnek nevezte, hogy a lengyelországi fejlemények határigazgatási lépésekre kényszerítik Németországot. A lengyel korrupciós botrányról, amely a lehető legrosszabbkor jött a választásokra készülő kormányzó PiS számára, ITT írtunk részletesebben.