Az iziumi tömegsírokból exhumált számos férfinek levágták a nemi szervét

Az iziumi tömegsírokból exhumált számos férfinek levágták a nemi szervét

Ukrán katonák vizsgálják az iziumi tömegsírt (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán hatóságok bejelentették, befejeztek az Izium melletti tömegsírokban talált holttestek kihantolását. Összesen 436 holttestet találtak, ezek közül harmincon látszanak kínzás nyomai. De a legtöbb személy erőszakos halált halt.

„Vannak holttestek, amelyeknek kötél volt a nyakuk körül, hátra volt kötözve a kezük, el volt törve valamely végtagjuk, és golyó ütötte sebek voltak rajtuk. Számos férfinak amputálták a nemi szervét. Mindezek bizonyítják, hogy miféle rettenetes kínzásoknak tették ki a megszállók Izium lakosait” – mondta Oleh Szinjehubov, a harkivi regionális katonai parancsnokság vezetője.

A legtöbb holttest civil volt, csupán 21 katona volt közöttük. Iziumot áprilisban vették tüzérségi tűz alá az orosz agresszorok, mielőtt elfoglalták volna. A következő öt hónapban megszállás alatt tartották, és fontos ellátási csomópontot létesítettek a városban.

Az ukrán felszabadító erők néhány hete foglalták vissza a várost, ezután találtak rá az erdei tömegsírokra. Kétszázan dolgoztak az utóbbi napokban a sírokban talált holttestek exhumálásán. A vezető elmondta, hogy ezen kívül még legalább három tömegsírt találtak a harkivi régióban. 

(CNN)