Az új cseh külügyminiszter is szembemegy Orbán véleményével kazah ügyben

Az új cseh külügyminiszter is szembemegy Orbán véleményével kazah ügyben

Füst száll fel Almati polgármesteri hivatalának épületéből, miután botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők megrohamozták 2022. január 5-én (Fotó: MTI/AP/Yan Blagov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Annak az elnöknek, aki parancsot ad arra, hogy minden figyelmeztetés nélkül civileket lőjenek, nincs szüksége a szolidaritásunkra. Együttérzésünk a kazah népé” – írta hétfői Twitter-bejegyzésében az új cseh külügyminiszter, Jan Lipavsky.

Megjegyzése egyértelmű reakció a magyar miniszterelnök minap tett üzenetére, amelyet Szíjjártó Péter Facebook-videoüzenetében is közölt: ”Orbán Viktor miniszterelnök szolidaritásáról és részvétéről biztosította telefonon Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnököt és felajánlotta segítségét. Ezt a Türk államok Szervezetének főtitkárságán keresztül már a múlt héten megtette Magyarország.” Szíjjártó kifejtette továbbá, hogy „Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg a kazah államot”. 

Szijjártó a Türk Államok Szervezetének keddi videokonferenciáján is közölte, hogy Magyarország támogatja a béke és rend helyreállítását célzó erőfeszítéseket Kazahsztánban. 

Ugyancsak hétfőn Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament elnöke is kikelt Orbán ellen, mondván támogatta az orosz haderő bevonulását, valamint a tüntetők elleni lőfegyver-használatot. Milos Zeman államfő szóvivője azonban elnézést kért cseh állampolgárként az Orbán-ellenes kijelentés miatt.

Orbán már korábban is több alkalommal elismerően nyilatkozott a kazah berendezkedésről, 2015-ben például Asztanában azt állította: „Nekünk nagyszerű érzés Kazahsztánba jönni. Bennünket az Európai Unióban ugyan politikailag egyenrangú félnek tekintenek, de származás szempontjából idegenek vagyunk. Ha Brüsszelbe megyünk, nekünk ott egy rokonunk sincs; kiderült Kazahsztánban, itt meg rokonaink vannak. Furcsa érzés, hogy az embernek keletre kell mennie ahhoz, hogy otthon érezhesse magát.”