Azonnali: Magyar vétó miatt nem lesz egységes uniós fellépés Putyin zsarolására

Azonnali: Magyar vétó miatt nem lesz egységes uniós fellépés Putyin zsarolására

Szijjártó Péter a Gazprom képviselőivel tárgyalt (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország vétóján halt el az Európai Unió közös fellépése, amellyel a közösség reagált volna Oroszország azon követelésére, hogy a „barátságtalan országok” csak rubelben fizethetnek a gázért – közölte brit újságírók Twitter-bejegyzésére hivatkozva az Azonnali. A lap beszámolója szerint csütörtökön informális megbeszélt tartottak Brüsszelben az uniós vezetők, a fő téma pedig Vlagyimir Putyin gázszállításokkal kapcsolatos minapi bejelentése volt. Ráadásul a megbeszélés napján délelőtt közölte a Gazprom, hogy a rubelben való fizetés elmaradása esetén hajlandó a teljes Európába irányuló gázszállítás leállítására. A válságtanácskozást tehát ezután hívták össze.

A megbeszélésekről hivatalos közlés nem jelent meg, de – írja az Azonnali – Nick Gutteridge, a Sun brit lap brüsszeli tudósítója késő este azt írta a Twitteren, hogy, a közös fellépés a magyar vétón halt el. A magyar kormány álláspontja ugyanis az volt a kérdésben, hogy ez „magáncégek vitája, amibe az EU-nak nem kellene beleszólnia”. Joe Barnes a Telegraph brüsszeli tudósítója is tweetelt az egyeztetésről, ő azt írta egy uniós diplomatára hivatkozva, hogy „klasszikus Orbán: Putyin kezére játszik”.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Havasi Bertalant, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnökét és a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Cikkünk élesítéséig nem érkezett válasz. Amint kapunk reakciót, frissítjük cikkünket, vagy másik írásban közöljük a válaszokat.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!