Belgiumban megtorpant a járványhelyzet javulása

Belgiumban megtorpant a járványhelyzet javulása

Brüsszeli mentősök covid-19 beteget látnak el (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha a múlt héten közölt napi átlagos adatoktól kismértékben elmarad, a hétvégi stagnálást követően a hét első két napján emelkedő tendenciát mutatott a koronavírussal kórházban ápoltak száma Belgiumban, és a fertőzési adatok csökkenése elmarad a várakozásoktól - közölte az illetékes belga közegészségügyi intézet kedden.

Jelenleg 3276 koronavírusos beteg van kórházban az országban, 63-mal több, mint hétfőn. Közülük 723 embert intenzív osztályon kezelnek, 16-tal kevesebbet a hétfőinél. Lélegeztetőgépet 474 betegnél kell alkalmazni, az előző napi jelentésben szereplőhöz képest eggyel kevesebbnél.

A La Libre Belgique című napilap beszámolója szerint Yves Van Laethem, a belga egészségügyi minisztérium szóvivője a kórházban kezelt betegek számának negatív tendenciáját főként az üzletek december 1-jei újra nyitásával magyarázta. A szóvivő azt kérte a lakosságtól, kerüljék a felesleges boltba járást, és próbáljanak a létfontosságú beszerzésekre, például az élelmiszervásárlásra szorítkozni. Elmondta, hogy az új fertőzöttek napi átlagos száma a múlt hét folyamán - 10 százalékos csökkenést mellett - 2132 volt, és meghiúsulni tűnik az a várakozás, hogy karácsonyra napi 800 alá esik vissza. Véleménye szerint ezt a számot jó, ha február elejére elérik az országban.

Laethem a távmunka fontosságát hangsúlyozta, és megismételte, hogy amennyiben lehetséges, el kell halasztani a külföldi utazásokat, különösen a magas fertőzöttségi mutatóval rendelkező célországok esetében.  A belga közegészségügyi intézet adati szerint az elmúlt hét napban átlagosan mintegy 192 beteget vittek kórházba Belgiumban, ami 12 százalékkal elmarad az előző heti adatoktól. Naponta átlagosan 105,6 haláleset történt, ez 18,6 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest. A járvány kezdete óta 17 386-an haltak meg a járvány következtében az országban. Ez idáig 6 millió 116 ezer 392 koronavírustesztet végeztek Belgiumban, átlagosan naponta 29 814-et. Közülük átlagosan 8,8 százalék a pozitív tesztek aránya. A járvány belgiumi megjelenése óta közel 593 ezer ember fertőződött meg az országban.

A The Brussels Times című, angol nyelvű belga napilap virológusokra hivatkozva azt írta, hogy ha karácsony idejére enyhítik a járvány megfékezését szolgáló rendkívüli intézkedéseket, azzal a járvány harmadik hullámát idézhetik elő. Szigorúbb intézkedésekre nincs szükség, de a lazítás beláthatatlan következményekkel járhat - figyelmeztettek a megszólaltatott szakértők. (MTI)

Címkék: Belgium, koronavírus