Biden nem tartja jó ötletnek, hogy Trump hírszerzési jelentéseket kapjon

Biden nem tartja jó ötletnek, hogy Trump hírszerzési jelentéseket kapjon

Joe Biden amerikai elnök aláírja a beiktatási, valamint a kormányzati tisztségekre jelölt személyek jelöléséről szóló dokumentumokat a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitolium elnöki irodájában 2021. január 20-án, beiktatása napján (Fotó: MTI/EPA/Pool/Jim Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi amerikai elnökök a hagyományok szerint kaphatnak hírszerzési jelentéseket, ha erre igényt tartanak, ugyanakkor ez inkább szívesség az aktuális adminisztráció, illetve a hírszerzői közösség részéről, semmint jog.

A CBS esti híradójának adott interjújában a riporter ezt firtató kérdésére Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy szerinte Trumpnak nem kéne kapnia ilyen jelentéseket. Mint mondta, a kiszámíthatatlan viselkedése miatt.

Nem akart találgatásokba bocsátkozni azt illetően, hogy miféle kockázatokat jelentene, ha mégis kapna ilyen jelentéseket. Biden egyszerűen nem látja értelmét e jelentéseknek, mert szerinte az Egyesült Államoknak semmilyen java nem származhat ebből. „Milyen hatása lehetne ennek, azon túl, hogy [Trump] esetleg kifecseg valamit?” – mondta az elnök.

Trump egyébként mindeddig nem kért ilyen jelentést, és a hivatali ideje alatt sem olvasta el a napi hírszerzői összefoglalókat.

Biden arra sem válaszolt, hogy ha még mindig szenátor lenne, akkor hogyan szavazna a Trump ellen indított alkotmányos vádemelés ügyében. Mint elmondta, ő az egész kampányban azt hangsúlyozta, hogy Trump alkalmatlan elnöknek, de már nem szenátor, és ezt a döntést a szenátusra bízza.

(CNN)