Zelenszkij váratlanul lemondta felszólalását az amerikai szenátus előtt

Zelenszkij váratlanul lemondta felszólalását az amerikai szenátus előtt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek egy harkivi bunkerben 2023. november 30-án. (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az utolsó pillanatban lemondta az amerikai törvényhozókkal tervezett online tájékoztatóját – írja a BBC. Mindez nem sokkal azután történt, hogy Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke a washingtoni amerikai békeintézetben azt mondta: az Egyesült Államok további támogatása nélkül nagy az ukrán vereség kockázata. Bár a Fehér Ház újból sürgette Ukrajna további támogatását, az amerikai kongresszus még mindig nem jutott közel egy kompromisszumos költségvetési csomagról szóló megállapodáshoz, amely segítené a háborús erőfeszítések finanszírozását.

„Kifogytunk a pénzből – és majdnem kifutottunk az időből” – írta Shalanda Young, a Fehér Ház költségvetési ügyekkel foglalkozó vezetője a republikánus és demokrata vezetőknek címzett, hétfőn közzétett levelében. Arra figyelmeztetett, hogy ha a kongresszus nem hagyja jóvá az év vége előtt az Ukrajnának nyújtott további katonai segélyt, az térdre kényszeríti az országot az Oroszország elleni harcban. Ennek ellenére hétfőn a képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson továbbra is elutasítónak tűnt az újabb, több tízmilliárd dollárnyi többlettámogatás biztosítására irányuló kérésekkel szemben.

A háború 2022. februári kezdete óta az amerikai kongresszus több mint 110 milliárd dollár katonai és gazdasági támogatást hagyott jóvá Ukrajnának. A Biden-kormányzat azonban hónapok óta figyelmeztet, hogy ennek a pénznek a nagy részét már kiutalták. Az amerikai kongresszus alsóházának republikánus tagjai között többen vannak, akik komolyabb feltételekhez, és szigorúbb átláthatósághoz kötnék Ukrajna további támogatását – emlékeztetett a Hvg.hu. Ősszel vitát váltott ki a Fehér Ház és a kongresszusi republikánusok között, hogy a Joe Biden által kért költségvetési kiegészítés egyben kezeli az Ukrajnának, Izraelnek, a határvédelemre, a természeti katasztrófák kezelésére és a nemzetközi segélyezésre szánt keretet. A republikánusok egy része ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna támogatását elkülönítve kezeljék a többi ügytől.

Címkék: USA, támogatás, Zelenszkij