Biden az ENSZ BT-előtt: az ukrajnai invázió „egyetlen ember által választott háború”

Biden az ENSZ BT-előtt: az ukrajnai invázió „egyetlen ember által választott háború”

Joe Biden az ENSZ BT előtt tart beszédet (Fotó: POTUS/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök az ENSZ közgyűlés előtt szólalt fel, és élesen elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót, illetve a ma reggel bejelentett mozgósítást. biden elmondta, hogy az invázió egyetlen ember választása volt. „Beszéljünk egyenesen. Az ENSZ BT egyik állandó tagja megtámadta a szomszédját, és megpróbált eltörölni egy független államot a térképről” – mondta Biden.

„Oroszország szégyentelenül megsértette az ENSZ alapokmánya legalapvetőbb elveit” – folytatta az amerikai elnök. Ezután felidézte, hogy Putyin alig leplezett módon atomcsapással fenyegette meg a nyugatot, és ilyen módon meggondolatlanul figyelmen kívül hagyta az atomfegyverek proliferációját tiltó egyezményeket. „A világnak olyannak kell látnia e felháborító tetteket, amilyenek valójában.”

Felidézte, hogy az agresszió eddig eltelt időszak a nyugati világot próba elé állította, és a nyugati világ jól vizsgázott. „A szabadságot, a szuverenitást választottuk. Azokat az alapelveket választottuk, amelyeket az ENSZ alapokmánya minden aláírója magáénak vallott. Ukrajna mellett állunk” – mondta Biden.

Az amerikai elnök elmondta, hogy ahogy mindenki, ő is azt akarja, hogy e háború igazságos feltételek mellett érjen véget, mert „nem lehet erővel megszerezni egy ország területét. Az egyetlen ország, amelyik ezzel szembeszegül, az Oroszország. (...) Ukrajnát ugyanazok a jogok illetik meg, mint bármely szuverén nemzetet. Ezért szolidárisak maradunk Ukrajnával, és szolidárisak maradunk az orosz agresszióval szemben. Pont” – mondta Biden.

„Senki sem fenyegette Oroszországot, rajta kívül senki más nem akart konfliktust. Valójában figyelmeztettünk mindenkit, hogy ez következik, és önök közül sokan próbálták ezt elkerülni”