Csernobilt Európa egyik legnagyobb szélparkjává alakítanák az ukránok

Csernobilt Európa egyik legnagyobb szélparkjává alakítanák az ukránok

A csernobili atomerőmű (Forrás: a létesítmény Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német Notus Energy megnézné, hogy milyen lehetőségek vannak egy szélenergiapark létrehozására a csernobili elzárt zónán belül – írja a Hvg.hu az IFLScience alapján. A portál szerint a cég már alá is írta az ezzel kapcsolatos szerződést az ukrán környezetvédelmi minisztériummal. Az ügy súlyát jól jelzi, hogy a két fél találkozóján Annalena Baerbock német külügyminiszter is jelen volt.

A Notus szerint a lehetőségek nagyok: egy közelmúltban végzett felmérésük szerint a csernobili zóna 1000 megawattnyi szélenergia termelésére alkalmas. Ez elegendő lenne arra, hogy biztosítsa a mintegy 150 kilométerre fekvő Kijev 800 ezer háztartásának áramellátását. Ha a terv valóban megvalósul, úgy a terület Európa egyik legnagyobb szárazföldi szélerőművévé válhat.

Nem ez az első terv a csernobili terület energiaügyi hasznosítására, már 2016-ban napelemparkot terveztek oda, amit végül 2018-ban meg is nyitottak és kétezer háztartás energiaellátását biztosítják vele.

Címkék: Csernobil, szélerőmű