David Cameron: Oroszország megpróbált beavatkozni a brit demokráciába

David Cameron: Oroszország megpróbált beavatkozni a brit demokráciába

David Cameron (Fotó: Simon Dawson / No 10 Downing Street)

Fotó: Simon Dawson / No 10 Downing Str

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Királyság szerint az FSZB parlamenti képviselők, újságírók és más közszereplők ellen indított kibertámadást, hogy ezzel beavatkozzon a brit demokratikus folyamatokba. David Cameron erről csütörtök délután, Washingtonban beszélt a The Guardian szerint.

A brit PA Media jelentése alapján az oroszok hackertámadást indítottak több jelentős brit közszereplővel szemben, mindezt pedig az Egyesült Királyság teljesen elfogadhatatlannak, a demokratikus eljárásaikat fenyegetőnek érzi. A külügyminiszter elmondása szerint a felelősök szankcionálásával és az orosz nagykövet mai beidézésével reagálnak a „rosszindulatú beavatkozási kísérletre”, egyben rámutatnak arra, Oroszország miként is jár el a globális színtéren. A külügyminiszter közölte azt is: továbbra is együtt fognak dolgozni szövetségeseikkel a titkos orosz kibertevékenység leleplezésén, és felelősségre fogják vonni Oroszországot a tetteiért.

A PA Media szerint az orosz hackertevékenységnek több száz brit sértettje van, közülük pedig többen ismert emberek. A brit közlés szerint az oroszok nemcsak hivatalos-, de magánfiókokat is célba vettek. Londoni parlamenti képviselők elmondása alapján a történtek nyomán szankciókat szabnak ki a Star Blizzard hackercsoport két tagjára, a hírek szerint az FSZB két hírszerző tisztjéről, Andrej Sztanyiszlavovics Korinecről, más néven Alekszej Doguzsjevről és Ruszlan Alekszandrovics Peretjatkóról van szó.

A PA Media szerint egyébként az orosz nagykövet nem volt elérhető, amikor megpróbálták berendelni, ezért helyette az orosz kormány egy magas rangú tagjával találkoztak, hogy egyértelművé tegyék számára aggodalmaikat. A londoni orosz nagykövetség egyelőre nem kommentálta az állításokat, de szerdán kiadott már egy harcias nyilatkozatot arról, hogy az oroszok elleni újabb szankciók illegitim egyoldalú korlátozások, és csupán egy rosszul megrendezett drámáról van szó az Egyesült Királyság részéről.