Dél-koreai elnököt választott az Interpol

Dél-koreai elnököt választott az Interpol

Az Interpol új vezetője, Kim Dzsongjang (jobbról a második) a nemzetközi szervezet 87. közgyűlésének záróceremóniáján (Forrás: Interpol/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A dél-koreai Kim Dzsongjangot választották az Interpol új elnökévé, meghiúsítva így az orosz Alexander Prokopcsuk szándékát a szervezet vezetésére. Utóbbit élesen ellenezte az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és több más európai ország is – elevenítette fel a brit The Guardian. Úgy vélték ugyanis, hogy a moszkvai jelölt még inkább elősegítené, hogy az ellenzékieket lehessen hatósági eszközökkel vegzálni. Prokopcsuk egyébként az orosz belügyminisztériumnál dolgozik, illetve ő az Interpol alelnöke is.

A kilencvennégy tagállam képviselői a dubaji éves kongresszusukon választották meg Dzsongjangot. 2020-ig lesz a szervezet élén, így kitöltve a korábbi vezető, a kínai Meng Hung-vej ciklusát. Utóbbinak szeptemberben veszett nyoma, később pedig Peking azt közölte: a vesztegetésen ért elnök lemondott a tisztségéről.

Miközben az ukrán belügyminiszter, Arszen Avakov diadalittasan közölte, hogy az orosz jelöltet sikerült kiütni, a Kreml elítélte a Prokopcsuk-ellenes kampányt.

Dzsongjang az Interpol ideiglenes elnöke is volt Hung-vej távozása óta, illetve Ázsia-ügyi alelnökként dolgozott korábban.