Donald Tusk: Meglehetősen kritikus a véleményem Orbánról

Donald Tusk: Meglehetősen kritikus a véleményem Orbánról

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben 2020. február 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz néppárti tagságának felfüggesztését meghosszabbítják, az alapértékeket jobban meghatározzák, hogy a jövőben könnyebb legyen eldönteni, ki sérti azt meg. Ülésezett a néppárt választmánya.

Határozatlan ideig marad a Fidesz felfüggesztése, míg az alapértékeket jobban meghatározza az Európai Néppárt – számolt be a választmány döntéséről a Hvg.hu. Tavaly márciusban döntött úgy az Európai Néppárti közgyűlése, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz felfüggeszti a Néppárton belüli jogainak gyakorlását.

A finn Nemzeti Koalíció pártjának elnöke, Aura Salla a Twitteren írt arról: a küldöttek többsége egyetértett a felfüggesztés meghosszabbításával.

Ugyanakkor az ülés előtt Aura Salla, a finn Kokoomus párt elnöke azt mondta, hogy szerintük ki kellene zárni a Fideszt, mert megsérti a párt alapértékeit és elveit.

Az ülésre érkező Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke arra a kérdésre, hogy milyen véleménye van a Fideszről, azt válaszolta, hogy „meglehetősen kritikus”. Ehhez képest azt javasolta, hogy jövő év elejére hívjanak össze egy kongresszust, ahol az Európai Néppárt jövőjéről és értékrendszeréről fognak tárgyalni.

A Hvg.hu szerint ez viszont nem kifejezetten csak a Fideszről szól majd, hanem az alapértékek meghatározásáról. Korábban a Welt am Sonntag is arról számolt be, hogy az EPP bevezetne egy magatartási kódexet, amihez a tagpártok tarthatnák magukat. Vitatott ügyekben így könnyebb lenne meghatározni, valaki megsérti-e a néppárti alapértékeket avagy sem.

Donald Tusk pártelnök már a múlt héten közölte, hogy a felfüggesztés meghosszabbítására készülnek. Sokan voltak viszont – főleg az északi tagpártok között –, akik nem érték volna be ennyivel, és a Fidesz kirakása mellett érveltek.

A fideszes politikusok így továbbra is a frakció tagjai lehetnek, fontos tisztségeket viszont nem vállalhatnak, Orbán Viktor pedig nem vehet részt a választmányokon és kongresszusokon. A miniszterelnök Brüsszelben találkozott Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel és Charles Michel tanácselnökkel, ezután pedig Rómába utazik, ahol egy konzervatív konferencián szólal fel. Jövő héten tárgyal majd Angela Merkel német kancellárral és Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnökkel is.