Vért kell izzadnia Robert Ficónak a szlovákiai kormánykoalíció létrejöttéért

Vért kell izzadnia Robert Ficónak a szlovákiai kormánykoalíció létrejöttéért

Robert Fico, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

Fotó: Petr David Josek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy néz ki, hogy a 2020-ban leköszönő erők alakítanak újra kormányt – mondta lapunknak Cúth Csaba, a szlovákiai Bumm.sk főszerkesztője, aki csupán annyi különbséget lát a korábbiakhoz képest, hogy ebből a koalícióból már kimarad a multietnikus, szlovák-magyar párt, a Híd. Vagyis jelen állás szerint a legvalószínűbb forgatókönyv most az, hogy a Robert Fico korábbi kormányfő vezette elvileg baloldali Smer (Irány – Szlovák Szociáldemokrácia), illetve a Smerből kivált, a Fico „tanítványaként” is számon tartott Peter Pellegrini által vezetett Hlas (Hang – Szociáldemokrácia), valamint nacionalista Szlovák Nemzeti Párt, az SNS alakít majd közös kormányt Szlovákiában.

A szombati parlamenti választások nyomán megszerzett mandátumok alapján ugyanis a három pártnak összesen 79 képviselőjük – Smer (42), Hlas (27), SNS (10) – lenne a 150 fős szlovák törvényhozásban. 

Pedig elsőre nem tűnt olyan biztosnak Ficóék sikere. A szombati választások napját ugyanis keményen borzolta az, hogy jókorát tévedtek azok a szlovákiai közvélemény-kutatók, amelyek exit poll felméréssel kívánták megmondani, melyik párt kapja majd a legtöbb szavazatot. Ezek az előrejelzések ugyanis azt mutatták, hogy a Progresszív Szlovákia (PS) nevű liberális párt kaphatja a legtöbb szavazatot, ám végül Robert Fico és pártja, a Smer zsebelte be a legtöbb szavazatot, a harmadik helyen pedig Pellegrini pártja, a Hlas végzett. A tévedésért mostanra a Focus közvélemény-kutató már bocsánatot kért, ők a módszertani hibákra hivatkoztak.

Az exit pollok mellett az talán fontosabb volt, hogy az amúgy a Smerből kivált Hlas miként fog nyilatkozni a leendő koalícióról, hiszen arra már a választások előtt számítani lehetett, hogy ez a párt játszhatja el a királycsináló szerepét. A koalíció szempontjából ugyancsak fontos kérdés, hogy mely pártok kerülnek be a szlovák parlamentbe – ez utóbbi ugyanis a lehetséges koalíciók számát is alapvetően befolyásolja. A bejutó hét párt között olyanok is voltak, amelyek az előző ciklusban nem voltak benn a törvényhozásban (ilyen a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a kimaradók száma azonban nagyobb: így nem került be a parlamentbe a Sme Rodina, a Demokraták, de a szélsőjobboldali, EU- és NATO-ellenes Republika sem, amit egyébként korábban biztos befutónak, sőt a Smer leendő koalíciós partnerének tartottak. Magyar szempontból pedig rossz hír, hogy ugyan 130 ezer szavazatával az elmúlt időkhöz képest jobban szerepelt, mégsem került be a parlamentbe a magyar pártokból alakult Szövetség sem, amely előtt most a legfontosabb kérdés a hogyan tovább lesz.

Ami közben biztosnak tűnik, hogy Ficóék alakíthatnak kabinetet, hétfőn ugyanis hivatalosan is átadta a kormányalakítási megbízás dokumentumait Zuzana Caputová szlovák államfő a szombati előrehozott parlamenti választáson győztes párt, az Irány-Smer elnökének, Robert Fico volt kormányfőnek a pozsonyi államfői palotában. Az MTI által is idézett államfő közvetlenül a megbízatás átadása előtt tett nyilatkozatában bejelentette: az alkotmány értelmében a győztes párt elnökét bízza meg a kormányalakítással, és – mint mondta – ahogy az eddig is lenni szokott, a megbízatás most is időlegesen behatárolt. Fico a kormányalakítási megbízatás átvételét követően elmondta: az államfőtől 14 napot kapott a kormányalakításra. „Nem lesz könnyű folyamat, de mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy ezen idő alatt Szlovákiának új kormánya legyen” – jelentette ki.

Ami a koalíciós esélyeket illeti, a Smer-Hlas-SNS hármas összeborulása számos problémát hozhat magával. Először is a jövőbeni koalíció sorsa a Hlastól függ, hiszen Pellegriniék akár úgy is dönthetnek, hogy a PS-szel kormányoznak, azonban ez legkevésbé valószínű opció. – Van egy szlovák mondás, hogy „drága menyasszony lesz!”, ez tökéletesen illik most a Hlasra – hangsúlyozza Cúth Csaba, aki úgy látja, hogy a Hlas akár még azt is megkövetelheti, hogy Pellegriniék ragaszkodni fognak ahhoz, hogy ne Fico legyen a következő miniszterelnök. De az is előfordulhat, hogy a Hlas azt kéri, hogy a Smer tompítsa az elvárásait. Ismeretes: Fico az elmúlt hetekben számos olyan kijelentést tett, miszerint ha kormányra kerülne, a továbbiakban nem folytatná a segítségnyújtást Ukrajnának, sőt az ország déli határát is lezáratná a migránsok miatt. Nagy kérdés persze, hogy Fico vajon komolyan gondolta-e ezeket, vagy csupán a kampány hevében zajló nagyotmondás részének tekinthetjük ezeket a megszólalásait. Az SNS-szel azonban Ficónak könnyebb dolga lehet, hiszen már vannak tapasztalatai velük a közös kormányzásról. Itt az jelenthet nehézséget, hogy Andrej Danko mennyire tud majd fegyelmet tartani a pártjában. Amennyiben a szélsőjobboldali párt képviselői közül csak négyen megvonnák a bizalmukat a kormánytól, az akár Fico bukásához is vezethetne.

Adódik ugyanakkor egy másik verzió is: eszerint a koalícióhoz akár a parlamentbe visszatérő KDH is csatlakozhatna, azonban ők korábban azt mondták, hogy nem kívánnak a Smerrel közösen kormányozni. Habár ez a párt nem annyira rendpárti, mint a Smer, mély nemzeti elköteleződésű erőként akár rá is bólinthatnak egy Fico-vezette koalícióra. Valószínűbb ugyanakkor, hogy a Smer az SNS-szel fog összeállni, így nem lesz szükség a KDH támogatására. Ám Ficónak még így sem lesz könnyű dolga: a Bumm.sk főszerkesztője szerint Fico valószínűleg arra fog kényszerülni, hogy a Hlas miatt puhítson az álláspontján Ukrajna és a migráció kérdésében. Így hiába volt óriási öröm a választások napján a Fidesznél, a baloldali populista politikus aligha tudja majd keresztülvinni az elképzeléseit.

Az új összetételű parlamentnek egyébként 30 napon belül kell összeülnie.