Egy hongkongi operaénekes kifejezte részvétét II. Erzsébet halála miatt – de már megbánta

Egy hongkongi operaénekes kifejezte részvétét II. Erzsébet halála miatt – de már megbánta

Law Kar-ying a Weibón magyarázkodik (Fotó: Law Kar-ying/Weibo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Law Kar-ying, a hongkongi Kantoni Opera legnagyobb sztárja szelfit posztolt az Instagramon, amint a a hongongi brit konzulátus előtti sorban áll. Több ezer hongkongi lakos áll sorba, hogy leróják a tiszteletüket az elhunyt II. Erzsébet emlékhelyénél. Law a kép alá azt írta, hogy „Hongkong áldott hely volt az uralkodása alatt.”

Nos, ez nem feltétlenül volt jó ötlet. Az Instagram Kína nagy részén be van tiltva, de Hongkongban (amely papíron még őrzi a demokrácia maradványait) legális a használata. Law posztját azonban megosztották más, Kínában engedélyezett közösségi oldalakon is, és a nacionalisták egy emberként támadtak rá.

Csütörtökön már az operaénekes is észbe kapott, és gyorsan posztolt egy videót a Weibón, ami a Twitter kínai megfelelője, és bocsánatot kért azért, mert „nem megfelelően gondolta át a gyász hatására tett kijelentéseit”. Elmondta, hogy ő csak egy elhunyt idős hölgy iránt érzett tiszteletét akarta ezzel kifejezni, és nagyon kér mindenkit, hogy ne gondolják túl a mondatot.

Ezután azt bizonygatja, hogy képtelen elfelejteni a származását, hiszen az útlevele is kínai. „Kínai vagyok, és örökké szeretni fogom a hazámat. Elnézést kérek” – írta. Eredeti Instagram posztját azóta törölte. Míg más, korábban nem Kínához tartozó, kínaiak lakta területeken elnyomták a II. Erzsébetről való megemlékezéseket, Hongkongban legalább 6700 lakos (néhány kormányzati tisztviselővel egyetemben) fejezte ki nagyrabecsülését és nosztalgikus érzéseit II. Erzsébet iránt.

 

Címkék: Hongkong, II. Erzsébet