Egy izraeli miniszter szerint az is „egy lehetőség”, hogy atombombát dobjanak Gázára

Egy izraeli miniszter szerint az is „egy lehetőség”, hogy atombombát dobjanak Gázára

Izraeli légicsapás Gázában 2023. november 2-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem járhat az izraeli kormány üléseire Ámicháj Élijáhu szélsőjobboldali örökségvédelmi miniszter, miután egy interjúban a kérdésre, hogy kellene-e atombombát dobni a Gázai övezetre, úgy válaszolt: „ez is a lehetőségek közt van” – számolt be róla a Times of Israel vasárnap.

A politikus azt is kifejtette, nem ért egyet azzal, hogy Gázába humanitárius segélyek érkezzenek, „a náciknak sem adnánk humanitárius segélyeket”. Szerinte a palesztin lakosság „mehetne Írországba vagy a sivatagba, a szörnyeknek Gázában maguknak kellene megtalálni a megoldást”. Úgy vélte, a Gázai övezetnek nincs joga a létezéshez és bárki aki palesztin vagy Hamász-zászlót lenget annak „nem szabadna tovább élnie a föld feszínén”. Később a politikus azzal kívánta tompítani szavait, hogy arról posztolt az X-re (korábban Twitter), „bárki számára, akinek van agya, világos, hogy az atommal kapcsolatos megjegyzés metaforikus volt”.

Élijáhu szavaira gyorsan reagált Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki szerint a miniszter szavai „elszakadtak a valóságtól”. Arra is kitért közleményében, hogy Izrael és az Izraeli Védelmi Erők a nemzetközi jog legszigorúbb normái szerint cselekednek és ez így is fog maradni egészen a győzelmükig. Netanjahu emellett felfüggesztette a minisztert a kormányülések látogatása alól. Ám a Times of Israel szerint ezt más, a neve elhallgatását kérő miniszter úgy kommentálta az Ynetnek: ennek a szankciónak nincsen jelentősége. – Ez egy vicc, egyébként is alig vannak most kormányülések – mondta hozzátéve, a munka jelentős részét telefonon végzik.

Az izraeli ellenzék vezetője, Jair Lapid úgy fogalmazott Élijáhu kijelentései kapcsán: „elborzasztó és őrült megjegyzés egy felelőtlen minisztertől”. – Megsértette a túszok családjait, megsértette az izraeli társadalmat és ártott a nemzetközi pozíciónknak”. – Az extrémisták jelenléte a kormányban veszélyeztet minket és a háborús célok sikerét – a Hamász legyőzését és a túszok visszatérést – mondta hozzátéve, Netanjahunak még ma reggel ki kellene rúgnia a minisztert.

 

Ámicháj Élijáhu egyébként nem tagja annak a biztonsági kabinetnek, amely a háborúval kapcsolatos döntéseket hozza.