Egy nap alatt közel 300 ezerrel nőtt a koronavírus fertőzöttek száma

Egy nap alatt közel 300 ezerrel nőtt a koronavírus fertőzöttek száma

Koronavírus az Amerikai Egyesült Államokban (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítése szerint rekordmértékű volt ismét a koronavírussal fertőzöttek számának napi növekedése a világban pénteken, 292 527-el nőtt a számuk – írja az MTI. Világszerte már meghaladja a 17,5 milliót az igazolt fertőzöttek száma, a hétvégén valószínűleg átlépi a 18 milliót is a regisztrált megbetegedések száma, az áldozatoké pedig meghaladhatja a 700 ezret. Eddig kicsit több mint 11 millió ember gyógyult ki a koronavírus-fertőzésből.

A legnagyobb mértékű növekedés az Egyesült Államokban (közel 71 ezer), Indiában (csaknem 58 ezer) és Brazíliában (53 ezer) volt. Dél Afrika (11 ezer), Kolumbia (9 ezer) Mexikó és Peru (7-7 ezer) után Oroszországban és Argentínában haladta meg a napi 5 ezret az új megbetegedések száma. Tegnap a legtöbb áldozat is amerikai volt (1462), de Brazíliában is csaknem ezerkétszázan hunytak el a járvánnyal összefüggésben. A genfi székhelyű szervezet szombatra virradóra közzétett jelentése szerint összesen 6812-vel nőtt a halálesetek száma pénteken.

Európában pénteken 19 412 új pozitív mintát találtak a szakemberek, Afrikából is hasonló adat érkezett, míg Ázsiában csak 85 ezer, az amerikai kontinensen pedig 165 ezer új esetet regisztráltak 24 óra alatt.

Az előző rekordmértékű növekedés a fertőzöttek számában július 24-én volt, akkor 284 196 új fertőzöttet regisztráltak, a halálesetek száma pedig aznap 9753-al nőtt, és ez volt a második legnagyobb napi növekmény a halotti statisztikában. Júliusban átlagosan naponta 5200-al nőtt a halottak száma, míg a júniusi napi átlag 4600 volt.

A múlt hét folyamán a világ közel 40 országában mértek rekordmértékű növekedést a fertőzöttek számában, közel kétszer annyi országban dőlt meg a heti rekord, mint az előző héten. A Reuters tájékoztatása szerint a világon mindenhol lendületet vesz a járvány. A múlt héten a latin-amerikai térség országaiban a fertőzéses esetek száma meghaladta az Egyesült Államokban és Kanadában együttesen regisztráltakét.

Az Amerikai Egyesült Államokban már minden hetvenedik ember elkapta a fertőzést, de a világ legfertőzöttebb országa továbbra is Katar, ahol immár minden huszonötödik ember bizonyítottan koronavírusos volt.