Egyre inkább úgy tűnik, hogy Irán kilép az atomalkuból

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Irán kilép az atomalkuból

Mohammad Dzsavad Zarif (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Irán külügyminisztere, Mohammad Dzsavad Zarif ismét figyelmeztetett, hogy az ország kiléphet abból az ötven évre szóló nemzetközi egyezményből, ami megakadályozza az atomfegyverek elterjedését, ha a 2015. évi nukleáris megállapodás állítólagos megsértését az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztik – vette észre az Independent.

Zarifot a lap az Islamic Republic News Agency alapján idézte. A politikus csütörtökön azzal vádolta a közösségi oldalán a Teherán és hat másik hatalom által az iráni atomprogram korlátozásáról kötött 2015-ös megállapodás európai aláíróit – Franciaországot, Németországot és Nagy-Britanniát –, hogy feláldozták az egyezményt gazdasági érdekeik oltárán. Szerinte Párizs, London és Berlin eladták a megállapodás maradványait, hogy elkerüljék Donald Trump amerikai elnök újabb vámtarifáit.

Amerika nem tudna megnyerni egy iráni háborút | Magyar Hang

Habár az Egyesült Államok hatalmas pusztítást tudna végezni Iránban, nem tudná azt megszállni és egy esetleges háborúból sem tudna szabadulni - mondta a Magyar Hangnak adott interjúban Sógor Dániel arabista, az Amaraia Modern Közel-Kelet Kutatások Műhely elemzője. - Hogyan látja, Donald Trump valójában miért döntött úgy, hogy likvidáltatja Szulejmáni tábornokot?

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország múlt kedden közölte, hogy a teheráni vezetés kihágásai miatt elindítja az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési eljárását. Az eljárás során akár további szankciókat is kiszabhatnak az iszlám köztársaságra. Teherán jelezte, hogy ez az atomalku végét jelentené. A mostani nyilatkozata megerősítette ezt a bejegyzést.

A külügyminiszter egyébként még a hetek óta tartó USA-Irán konfliktus előtt is figyelmeztetett, hogy Irán elhagyhatja a szerződést, amely korlátozza a nemzetek nukleáris tevékenységeit az atomtechnikához való hozzáférésért cserébe. A legújabb fenyegetésről azonban az Independent szerint sokat mond, hogy most, a fokozott feszültségek idején jelentkezett.