Virágzik a modern kori rabszolgaság

Virágzik a modern kori rabszolgaság

Bangladesi kisfiú dolgozik a cigarettagyárban (Fotó: Reuters / Andrew Biraj)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába hoznak ellene törvényeket, hiába tiltják nemzetközi szerződések, és hiába büntetik, a mai napig sehogy nem sikerült felszámolni a kényszermunkát. Napjainkban több mint 40 millió embert kényszerítenek rabszolgasorba a világon, közülük minden negyedik gyermekkorú.

Ma a rabszolgaságnak szinte minden ága virágzik, így a kényszermunka mellett a világ több pontján is találkozhatunk származásalapú-, adós- és gyermekrabszolgasággal, ahogy a gyermekek házasságra kényszerítése sem szűnt meg – ez utóbbi szintén a rabszolgaság egyik formájának tekinthető. És akkor még nem is esett szó a szexuális kizsákmányolásról, amely felett sokszor a nyugati társadalmak is elnéznek.

Minden évben a Walk Free Foundation jogvédő szervezet készíti el a kényszermunkára vonatkozó jelentést, a Global Slavery Indexet. Összeállításunkban azokat az országokat vettük sorra, ahol a jelentés adatai alapján a legnagyobb mértékű az ilyen típusú elnyomás.

NIGÉRIA
A közép-afrikai országban többek között azért nőtt mostanra a rabszolgasorba taszítottak száma 1,3 millióra, mert egyre jobban teret nyert az Iszlám Állam ottani „leányvállalata”, a Boko Haram. A terrorszervezet módszere az, hogy kölcsönt ad az embereknek, akik ha nem tudják időben visszafizetni a pénzt, arra kényszerítik őket, hogy csatlakozzanak hozzájuk fegyveresként – így törlesztve a kapott összeget.

„Ahol nincs erős állam, a férfiak elszabadulnak" | Magyar Hang

KONGÓI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁG
A közép-afrikai országban a legtöbb rabszolga az ércbányákban robotol, ahol tömegével dolgoztatják a társadalom legkiszolgáltatottabb csoportjait. A becslések szerint egymillióan vannak Kongóban, akik sorsának jobbra fordulásáért számos szervezet harcol, de egyelőre kevés sikerrel.

INDIA
Ha van olyan ország, amely rabszolgatartás szempontjából messze kimagaslik a többi közül, az egyértelműen India: a becslések szerint közel 8 millió – egész pontosan 7,989 millió – ember tengődik rabszolgasorban. A gazdasági növekedés hatására az elmúlt évtizedekben ugyan nagy mértékben visszaszorult a szegénység, de az országban még mindig több mint negyedmillióan élnek naponta kevesebb mint 2 dollárból. Elsősorban ők válnak a kényszermunka, a szexuális kizsákmányolás, illetve a gyermekrabszolgaság áldozataivá. Az indiai kormány már rengeteg intézkedést hozott ennek felszámolása érdekében, azonban az ország bizonyos részein ez egyelőre lehetetlennek bizonyult.

INDONÉZIA
A délkelet-ázsiai ország köztudottan a világ legnagyobb pálmaolaj-termelője, az ültetvényeken felettébb nagy számban dolgoztatnak gyermekeket. A több mint egymilliós rabszolgatömeghez mindemellett az is hozzájárul, hogy az országhoz tartozó szigeteken rengeteg rabszolgasorban dolgozó halász él, akik többnyire külföldről, Mianmarból, Laoszból vagy Kambodzsából érkeznek ide.

PAKISZTÁN
Döbbenetesen sok a rabszolga Pakisztánban is. Az ország lakossága már évtizedek óta szenved a különböző konfliktusoktól, a terrorizmustól és az üldöztetésektől, különösen az északnyugati, Afganisztánnal határos részén élők. A több mint hárommilliós rabszolgasághoz azonban az is hozzájárul, hogy Pakisztán tartományaiban nem emelték meg a házassági korhatárt, így nem ritka a gyermekek házasságba kényszerítése.

Cseppben a tenger - gócpontok, várható konfliktusok 2020-ban | Magyar Hang

KÍNA
Az ázsiai óriás gazdasági fejlődése magával hozta, hogy a jobb élet reményében több mint 200 millió kínai indult az országon belül útnak – nagyrészt ők váltak a kínai emberkereskedők elsődleges áldozataivá. Úgy kalkulálható, Kínában a rabszolgasorba kényszerítettek száma megközelíti a 4 millió főt, akik között nagy arányban vannak gyermekek.

ÉSZAK-KOREA
A kommunista páriaállam egészen sajátos helyet foglal el a modern kori rabszolgaságot tekintve: itt ugyanis maga az állam a rabszolgatartó, méghozzá a legnagyobb az egész világon. A több mint 2,5 millió kényszermunkásból egymilliót dolgoztatnak különböző munkatáborokban, ahová már pusztán származási alapon is be lehet kerülni. Emellett nagyon sokan vannak olyanok, akiket az állam „közvetít ki” dolgozni Kínába vagy Oroszországba, az ott ledolgozott munkájukért kapott valutát azonban egyszerűen elveszi tőlük az állam.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/3. számában jelent meg január 17-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/3. számban? Itt megnézheti!