Egyre kínosabbnak tűnik Trump számára az afgán vérdíjak ügye

Egyre kínosabbnak tűnik Trump számára az afgán vérdíjak ügye

Richard Mitchell közlegény pacsizik afgán gyerekekkel az ország déli részén található Kalat városa mellett 2012. május 16-án, miután humanitárius segélycsomagokat vitte egy amerikai-román PRT-egység (Fotó: Air Force/Joshua Turner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump amerikai elnököt személyesen nem tájékoztatták, de a napi jelentésben szó volt arról, hogy Oroszország egyes értesülések szerint pénzjutalmat ajánlott volna fel a kormányellenes, iszlamista táliboknak az Afganisztánban meggyilkolt amerikaiak után – ismerte el kedden a Fehér Ház szóvivője. Az MTI tudósítása által is idézett Kayleigh McEnany kifejtette: miután a hírszerzési jelentések ellentmondásosak voltak arról, hogy vajon orosz ügynökök valóban pénzt ajánlottak-e lázadóknak azért, hogy az Afganisztánban szolgálatot teljesítő nemzetközi koalíció katonáit megöljék, ezért külön, személyes tájékoztatást nem adtak az elnöknek. Mint közölte: a hírszerzés mindaddig nem is tervezte az elnök személyes tájékoztatását, amíg nem ellenőrizték az információk hitelességét, ugyanakkor a Trump asztalára tett napi jelentésben szerepelt ez az információ is.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a The New York Times című amerikai napilap a múlt hétvégén írt arról, hogy oroszok állítólag fejpénzt ajánlottak „az afgán tálibokhoz közeli” lázadóknak a meggyilkolt katonák után. A cikk szerint erről tájékoztatták Trumpot, sőt a Nemzetbiztonsági Tanács március végén meg is vitatta az ügyet, de nem született válaszreakció. Az elnök és az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) igazgatója, John Ratcliffe ugyanakkor határozottan tagadta ezeket az állításokat, ahogyan Oroszország és a tálibok is.

Arra az újságírói kérdésre, előfordulhatott-e, hogy az elnök nem olvasta el a jelentéseket, Kayleigh McEnany azt válaszolta: az elnök „a földkerekség leginformáltabb személye a minket veszélyeztető fenyegetéseket illetően”. A Fehér Ház a The New York Times cikkének megjelenése óta folyamatosan azt hangoztatta, hogy Donald Trumpot nem tájékoztatták erről az ügyről. Az ügy így kezd egyre kínosabb lenni az elnök számára, különösen úgy, hogy Trump egyik nem titkolt diplomáciai célkitűzése a gyakrolatilag teljes afganisztáni csapatkivonás a ciklusa végére.

Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje keddi, elsősorban a koronavírussal szembeni ügyekre összpontosító sajtókonferenciáján errő az ügyről úgy nyilatkozott: „Ha (az elnököt) nem tájékoztatták erről, akkor az kötelességmulasztás. Ha tájékoztatták, de nem tett semmit, az is kötelességmulasztás.” A kongresszus több demokrata párti politikusa azt kérte kedden, hogy Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatónője és John Ratcliffe, a DNI vezetője a lehető legrövidebb időn belül közvetlenül tájékoztassa az ügyről a törvényhozókat.