Egyre komolyabb indulatokat gerjeszt a Navalnij-ügy

Egyre komolyabb indulatokat gerjeszt a Navalnij-ügy

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondta kedden esedékes berlini látogatását Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – közölte hétfőn az MTI az orosz diplomáciai tárcára hivatkozva. A lemondást a moszkvai külügyminisztérium hivatalosan a Heiko Maas német külügyminiszter napirendjében történt változással indokolta, amely miatt a Lavrovval folytatandó tárgyalásra csak másfél óra maradna.

Ugyanakkor nehéz nem összefüggést találni azzal, hogy a két ország között feszültséget gerjesztett a Berlinben kezelt Alekszej Navalnij ügye.

Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Mivel munkatársai már akkor mérgezésre gyanakodtak, a férfit végül Berlinbe vitték kezelésre.

Berlin hétfőn bejelentette, hogy egy francia és egy svéd laboratóriumi vizsgálat is megerősítette, a Novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg az orosz ellenzéki politikust, amint ezt korábban már a német vizsgálat is megállapította. Az anyag „keményebb” – erősebb hatású –, mint az eddig ismertek – fogalmazott Bruno Kahl, a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) vezetője egy bizalmas megbeszélésen a Der Spiegel cikke szerint.

Ezután Emmanuel Macron francia államfő telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek kifejezte „mély aggodalmát” az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus elleni „gyilkossági kísérlet” miatt, valamint jelezte, hogy magyarázatot vár Oroszországtól. Putyin ugyanakkor azt közölte, nem helytállóak és megalapozatlanok az Oroszország ellen a Navalnij-ügyben megfogalmazott vádak. Az orosz elnök rámutatott: a történtek valós körülményeinek tisztázásához arra van szükség, hogy a német szakemberek szolgáltassák ki a Navalnijtól vett biológiai mintákat és az azokkal végzett vizsgálatok hivatalos következtetéseit, valamint működjenek együtt az orosz orvosokkal.

Alekszej Navalnij egészségi állapota közben tovább javult. A berlini Charité egyetemi klinika közleménye szerint sikerült teljesen leszoktatni a mesterséges lélegeztetésről. A páciens egyre jobban képes mozogni, időnként már betegágyát is el tudja hagyni – tették hozzá.