Elfogták a lucki túszejtőt

Elfogták a lucki túszejtőt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendőrség elfogta a 44 éves Maxim Sztepanovics Krivost, aki kedd reggel túszul ejtette egy menetrend szerinti busz utasait az ukrajnai Luckban – írja a Kárpátalja.ma az UNIAN hírügynökségre hivatkozva.

Mind a 13 fogvatartott épségben távozott a helyszínről.

Helyi híradások szerint Jevhen Koval országos rendőrfőnök-helyettes elmondta, hogy a túszejtő megadta magát: kiszállt a buszból és önként a földre feküdt.

Krivos letartóztatását Arszen Avakov belügyminiszter is megerősítette. A túszejtő Makszim Plohojként (Rossz Makszim) mutakozott be, a nap folyamán derült ki az igazi neve, és hogy oroszországi születésű ukrán állampolgár.

Mielőtt elfogták, Krivost elengedett három túszt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök teljesítette a túszejtő egyik követelését. Az államfő közzétett a Facebook-oldalán egy videofelvételt, amelyen orosz nyelven arra kért mindenkit, hogy nézze meg a 2005-ben készült Földakók című amerikai dokumentumfilmet.

A zavaros rendszerellenes nézeteket valló, az egyik közösségi oldalon közzétett bejegyzésében ukrán politikai és egyházi vezetőket, tisztségviselőket és oligarchákat egy kalap alá véve „törvényes terroristáknak” nevező, többszörösen büntetett előéletű Makszim Krivos kedd reggel ejtette túszul az utasokat a Voliny megyei Beresztecsko településről Luckon át a szintén a megyében található Krasznilivkába tartó buszon. A helyközi járatú buszt Luck központjában állította meg a túszejtő, amikor utolsó utasként felszállt a járműre.

Napközben a férfi többször adott le lövéseket, egy robbanószerkezetet tartalmazó csomagot is kidobott a buszból, ami felrobbant, de senki sem sérült meg. Korábban egy gránátot is kidobott, de az nem robbant fel.

Címkék: Ukrajna, túszejtés