Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Még egymillió aláírás a reális cél

Szerző: | 2020. július 18., 18:06 | EU, Határon túl

A székelység hagyományos jelképeit és színeit tartalmazó zászló leng a Magyar Országgyűlés épületének homlokzati erkélyén (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt tudom felelősen megígérni, hogy november 7-ig újabb egymillió aláírást gyűjtünk össze a Székely Nemzeti Tanács európai uniós polgári kezdeményezésének sikere érdekében – jelentette ki lapunknak Pesty László, az Irdala.hu kampánycsapatának vezetője. Emlékeztetett, az eredeti, május 7-i határidőre ígéretükhöz híven sikerült összegyűjteni már egymillió aláírást az online térben, mégpedig úgy, hogy az utolsó nap 170 ezer szignó érkezett.

HIRDETÉS - AIP

Ezt hatalmas szimbolikus sikernek nevezte, különösen annak fényében, hogy az unió történetének 74 hasonló petíciója közül csak hat érte el az egymillió aláírást. Miután az Európai Unió illetékes testületei a járványhelyzetre tekintettel megadták a végső hozzájárulást az aláírásgyűjtés határidejének fél évvel történő meghosszabbításához, szombaton 0 órától ismét elérhetővé vált az online aláírásgyűjtő felület (Irdala.hu).

Pesty László arra számít, hogy kezdetben nehezen pörög fel a gyűjtés, de így volt ez az első szakaszban is. Tavasszal néhány hét alatt sikerült napi ezerről napi sok tízezerre növelni a mennyiséget. Hasonlata szerint olyan ez, mint egy lassan induló tehervonat, amely fokozatosan növeli a sebességét. A kampánycsapat vezetője biztos abban, hogy november 7-ig elérhető lesz a napi százezer feletti aláírás.

– Nem a hasunkra ütve állapítottuk meg a plusz egymilliós célt – szögezte le. Modellszámítások, több hónapos kutatómunka előzték meg a cél meghatározását. Ennek alapján jelölték azt a hét új célországot is, amelyre az időközben kiépült nemzetközi aktivistahálózat koncentrál. Horvátország, Szlovénia, Spanyolország, Litvánia, Svédország, Észtország és Lettország azért került „célkeresztbe”, mert ezekben az országokban a kisebbségek ügye érzékeny kérdésnek számít.

Az aláírásgyűjtés célja, hogy az uniós kohéziós politika alakításakor kiemelten vegyék figyelembe azoknak a régióknak az érdekeit, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Jogszabály garantálná a régiók egyenlőségét és a regionális kultúrák fenntarthatóságát. A petícióval akkor kell foglalkoznia az EU-nak, ha egymillió aláírás gyűlik össze úgy, hogy a kezdeményezéshez legalább hét országban csatlakozik egy minimális számú támogató. Május 7-ig az egymillió szignó bőven meglett, de csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában gyűlt össze a szükséges számú aláírás. Az Irdala.hu kampánycsapata azt ígéri, hogy tizenöt országban teljesítik a limitet november 7-ig.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs pénteken a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy legalább ötmillió aláírásra lenne szükség, illetve arra, hogy 15–20 országban teljesítsék a kezdeményezés minimális feltételeit. Pesty László arra hívta még fel a figyelmünket, hogy jelenleg csak az online térben érdemes aláírásokat gyűjteni. – A vak is látja, hogy közeleg a vírus második hulláma, ebben a helyzetben súlyos felelőtlenség papíralapú gyűjtésről álmodozni – fogalmazott.

Címkék: EU, őshonos régiók, Székely Nemzeti Tanács, székelyek


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest