Néppárti vélemény: Európának nincs szüksége a kínai vakcinára

Néppárti vélemény: Európának nincs szüksége a kínai vakcinára

Egy egészségügyi dolgozó elõkészíti a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a beadás elõtt a budapesti Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikáján 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európának nincs szüksége a kínai vakcinára – mondta Peter Liese, az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának német tagja, és egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője a Népszavának adott interjújában.

A közös uniós vakcinabeszerzést ért kritikák kapcsán azt mondta, személyes meggyőződése, hogy „Orbán Viktor sem tudott volna jobb megállapodást kötni, mint az Európai Bizottság, sőt, inkább rosszabbat. Nem csak az oltási kampány ütemét kell figyelembe venni, hanem a hosszú távú folyamatokat is. Ha meg akarjuk győzni az embereket, hogy oltassák be magukat, akkor gondoskodnunk kell a minden szempontból megfelelő eljárásról. És ez jobb az EU-ban, mint az Egyesült Királyságban.”

Hozzátette: beszélt a Biontech-kel, és arról tájékoztatták, hogy „az EU-nak jóval több adatot kellett szolgáltatniuk az oltóanyag hatásosságáról és mellékhatásairól, mint a briteknek. Szóval, véleményem szerint Orbán Viktor ebben az esetben súlyosan téved, és sajnos, nem ez az egyetlen ügy.”

„A folyamat az Egyesült Királyságban is lassú, ráadásul egy kockázatos vállalkozásba fogtak: csak az első vakcinát adják be, és jóval tovább várnak a második oltással, mint ahogy a gyártó ajánlja. Lehet, hogy ez működni fog, csakhogy ellentétes az előírásokkal és azzal a veszéllyel járhat, hogy csökkenti az vírussal szembeni ellenálló képességet” – fogalmazott Liese.

A további vakcinákról azt mondta, a héten elkezdődnek az oltások a Modernáéval. Ha minden jól megy, január végén a piacon lesz az AstraZeneca. A Johnson&Johnson várhatóan a jövő hónapban benyújtja az engedélyezési kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez, és a készítménye remélhetőleg már az első negyedévben megvásárolható lesz. A CureVac oltóanyagát pedig a második negyedévben hozhatják forgalomba.

Hangsúlyozta, hogy az uniós szerződések kétszer annyi vakcinát tartalmaznak, mint amennyire szükség lehet mindenki beoltásához.

Arra a kérdésre, hogy a Pfizer/Biontech és a Moderna vakcinái a legdrágábbak, úgy reagált, hogy minden oka megvan feltételezni, hogy az európai országoknak jóval kevesebbet kell fizetniük, mint bárkinek, beleértve az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat.

A kínai vakcina kevésbé biztonságos, mint azok, amelyeket Európában engedélyeztek, és nincs is rá szükség az EU-ban – mondta.

Hozzátette: a SzputnyikV mögött viszont komoly technológia áll, hasonló az AstraZeneca és a Johnson&Johnson készítményéhez. Ha végigcsinálják a szükséges eljárást, és „ugyanolyan eredményeket produkál, mint az AstaZeneca szere, akkor komoly oltóanyag lehet belőle. Az orosz tudósok kiemelkedőek, az orosz politikusok azonban zűrzavart keltettek” – fogalmazott.