Ezer rohamrendőrt küldenek a törökök a görög határra

Ezer rohamrendőrt küldenek a törökök a görög határra

Görög rohamrendőr és feltorlódott menekültek a török határnál fekvő görögországi Kasztaniesznél 2020. február 29-én (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Toszidisz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törökország a különleges rendőri erők ezer tagját küldi a görög szárazföldi határra, hogy megakadályozza a migránsok visszatoloncolását – nyilatkozta a török belügyminiszter a sajtónak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a görög hatóságok adott esetben szembekerülnek-e a török rohamrendőrökkel, Süleyman Soylu azt mondta: Törökország a Meric (Evrosz, Marica) határfolyó középvonaláig fogja megvédeni saját, valamint a Görögországból visszatoloncolt migránsok nemzetközi jogait.

A miniszter arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban csaknem 140 ezer migráns hagyta el Törökországot. Először még azt is hozzátette, hogy ők beléptek Görögországba, később ugyanakkor már úgy fogalmazott, hogy a két ország közötti „senki földjén” vannak. A török belügyminiszter egyébként bírálta a görög biztonsági erőket és az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségét (Frontex), amiért „erőszakos” fellépésük következtében állítása szerint már három migráns életét vesztette a határon. Athén egyébként cáfolta, hogy túlzott erőszakot alkalmazna a határon.

Stop Soros helyett jöjjön a Stop Erdogan, Stop Putyin a plakátokon! | Magyar Hang

Törökország múlt csütörtök éjjel nyitotta meg a határát az egészen idáig náluk tartott migránsok előtt. Azóta rengetegen elindultak, a görög határnál azonban a helyi hatóságok feltartóztatják őket. Akinek mégis sikerült bejutnia az országukba, arra bírósági eljárás várt.

Recep Tayyip Erdogan néhány napja felidézte, hogy már hónapokkal ezelőtt figyelmeztette a Nyugatot, hogy ez fog történni, ha nem veszik ki részüket a teherből. – Ezek nem vették komolyan a dolgot, és úgy gondolták, blöffölök, aztán amikor megnyíltak a kapuk, egymás után kezdtek el jönni a telefonhívások, hogy zárjuk be. Mi pedig megmondtuk, hogy a téma le van zárva, a kapuk már nyitva állnak, és most ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből a dologból – fogalmazott.