„Fegyverrel törtek ránk. Mi van, ha lelőnek? Nincs mindenkinek ilyen szerencséje”

„Fegyverrel törtek ránk. Mi van, ha lelőnek? Nincs mindenkinek ilyen szerencséje”

Az oaklandi különleges taktikai egység fegyveresei közelítenek meg egy házat a Novi nevű városban 2019. július 25-én (Fotó: Reuters/John Heider)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Andrew Finch zajt hallott a tornác felől, a bejárati ajtóhoz ment, hogy megnézze, mi történik a háza előtt; ahogy kilépett, reflektorok világítottak az arcába, és rendőrök üvöltötték körülötte, hogy azonnal tegye fel a kezét. A mozdulat még szinte el sem indult, amikor lövések dördültek, a 28 éves wichitai férfit háromnegyed órával később halottá nyilvánították a helyi kórházban. Finch egy telefonos beugratás áldozata lett, ráadásul tévesen, nem is ő volt a célpont. A rendőröket egy Tyler Barriss nevű Los Angeles-i férfi hívta fel azzal, hogy meggyilkolta a családtagjait, túszokat ejtett, és ha megpróbálják megállítani, felgyújtja a házát. Csakhogy a megadott címen nem a telefonáló lakott, hanem Finch, akinek esze ágában sem volt kárt tenni a szeretteiben.

A módszer ekkor már ismert volt a rendőrség előtt: a bejelentő súlyos bűncselekmény elkövetésével fenyegetőzik, a hatóságok erre riasztják a különleges taktikai egységet (SWAT), amely igyekszik ártalmatlanná tenni a feltételezett tettest. Csakhogy a cím a beugratás áldozatáé, aki legkevésbé sem számít rendőrségi rajtaütésre, az így kialakult helyzetben elég egy félreérthető mozdulat – ahogy az állítólag Finch esetében is történt, aki a jelentések szerint az öve felé nyúlva emelte a magasba a kezét –, hogy a „tréfa” tragédiával végződjön.

Az akciócsapat után swattingnak elnevezett rémisztő telefonbetyárkodás elterjedt gyakorlattá vált az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben. S bár Andrew Finch 2017 decemberében bekövetkezett értelmetlen halálát követően a hatóságok számos óvintézkedést hoztak, a telefonáló Barrisst pedig idén márciusban 20 év börtönre ítélték, a swatting, úgy tűnik, sokak szemében még mindig a bosszú hatékonynak vélt eszköze. Különösen az online számítógép-játékosok körében.

Sokszor csupán a szerencsének köszönhetően nem történik tragédia. Idén augusztus közepén Kyle Giersdorfra, egy 16 éves fiatalra törte rá az ajtót egy rendőri egység. Ő sem akart gyilkolni, még egészen apró bűncselekményt sem forgatott a fejében, azt csinálta, amihez a legjobban ért: a számítógépe előtt ült, és igyekezett kiiktatni a virtuális ellenséget. Kyle Giersdorf a Fortnite nevű online lövöldözős játék világbajnoka, aki a nyár közepén New Yorkban ért fel a sportág csúcsára, 3 millió dollárt és számos ellenséget szerezve a diadallal. Ezek egyike hívhatta rá a rendőröket a fiatalra, aki azonban egyből rájött, hogy swatting áldozata lett, így minden gyanús mozdulatot kerülve igyekezett jelezni a hatóság embereinek: tőle nem kell tartaniuk. Mivel azonban az online játékban éppen komoly mészárlás zajlott, a zajok könnyedén megtéveszthették volna a kiérkező rendőröket, ám az egyik közelben lakó rendőrtiszt felismerte Giersdorf családját, és lefújta az akciót.

– Ez valami egészen új volt, azt hiszem, épp most swattingeltek meg – mondta a fiú online játékostársainak, miután a rendőrök távoztak. A rajtaütést élőben közvetítette a csatorna, ahol a rajongók a játékot követhetik. „Fegyverrel törtek ránk. Mi van, ha lelőnek? Nincs mindenkinek ilyen szerencséje” – idézte a fiú szavait a The New York Times.

Seattle városa az ilyen esetek elkerülése érdekében roppant egyszerű megoldást választott: tavaly október óta azok, akik potenciális swattingáldozatnak tartják magukat, egy adatbázisban jelezhetik ezt a hatóságok felé, így a kiérkező rendőrök legalább gyanakodhatnak a célpontok ártatlanságában. A regisztráció az elmúlt évben több rajtaütést akadályozott meg, önmagában azonban még nem elegendő, mutatott rá több szakértő is. A megfelelő törvényi szabályozások hiányában az áldozatok sokszor még azzal sincsenek tisztában, hogy a swatting bűncselekmény.

Az FBI adatai szerint évente 400 ilyen minősített eset történik az Egyesült Államokban, és a kiberzaklatásnak ezen formája már más országokban, így többek között Brazíliában és Kanadában is megjelent.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/37. számában jelent meg, 2019. szeptember 13-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!