Franciaország bekeményít: kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást az egészségügyi dolgozóknak

Franciaország bekeményít: kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást az egészségügyi dolgozóknak

Emmanuel Macron 2020. november 10-én (Fotó: Facebook/Emmanuel Macron)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus delta variánsának egyre gyorsabb terjedése miatt Emmanuel Macron francia elnök hétfői tévébeszédében szigorításokat jelentett be – idézte a France24 hírtelevízió hírét a 444. „Ha nem cselekszünk még ma, az esetszámok folyamatosan nőni fognak” – közölte a francia államfő, egyben arra kérte az embereket, oltassák be magukat, a kormány a 100 százalékos átoltottságra törekszik.

Macron egyúttal azt is bejelentette, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást. Valamint oltási kampányt indítanak az oktatási intézményekben szeptembertől, amikor újra megkezdődik az oktatás.

A szigorítások között szerepel, hogy augusztustól csak a vakcinaigazolványokkal bírók ülhetnek be az éttermekbe, kávézókba, vagy épp mehetnek bevásárlóközpontokba. Ősztől megszűnik a PCR-tesztek ingyenessége, hogy az emberek az állandó tesztelés helyett inkább beoltassák magukat. Csak azoknak marad ingyenes, akiknek az orvos felírja.

A bejelentések hatására a beszámolók szerint a vakcinaregisztrációs portál, a Doctolib.fr összeomlott, mert Macron beszéde után rengetegen megrohanták az oldalt, hogy oltási időpontot foglaljanak.

Franciaországban hétfőn 1260 új fertőzöttet jelentettek, ugyanakkor mostanra csökkent az oltási kedv. Eddig a lakosság 40 százaléka kapta meg mindkét oltását, 53,1 százalékot pedig még csak egy adaggal oltottak be.