Így búcsúzott el Putyin Silvio Berlusconitól

Így búcsúzott el Putyin Silvio Berlusconitól

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő a krími Szevasztopol kikötővárosban 2015. szeptember 11-én. Silvio Berlusconi 2023. június 12-én, 86 éves korában a milánói San Raffaele kórházban elhunyt. (MTI/AP/Pool/Kreml/Ria-Novosztiy/Alekszej Druzsinyin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy tisztelettel adózott „igaz barátja”, Silvio Berlusconi emlékének, aki hétfő reggel hunyt el a milánói San Raffaele kórházban hosszú és színes politikai pályafutás után – adja hírül a Politico. 

A Kreml honlapján közzétett, Sergio Mattarella olasz elnökhöz intézett részvétnyilvánításban Putyin azt írta: „Silvio Berlusconira úgy emlékeznek majd Oroszországban, mint az országaink közötti baráti kapcsolatok erősítésének következetes és elvi támogatójára.” Az orosz elnök felbecsülhetetlen értékűnek nevezte Berlusconi személyes hozzájárulását a kölcsönösen előnyös orosz-olasz partnerség kialakításához. 

Putyin így folytatta: „Silvio számomra egy kedves ember, egy igaz barát volt. Mindig őszintén csodáltam bölcsességét, azt a képességét, hogy a legnehezebb helyzetekben is kiegyensúlyozott, előrelátó döntéseket tudott hozni. Minden egyes találkozásunk alkalmával szó szerint feltöltött hihetetlen vitalitása, optimizmusa és humorérzéke. Halála pótolhatatlan veszteség és nagy bánat.”

Berlusconi és Putyin régi szövetségesek voltak, a volt olasz miniszterelnök az év elején azzal keltett feltűnést, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt hibáztatta az orosz-ukrán háborúért.