II. Erzsébet halála óta nem győzik ellátni a török virágkertészetek a brit piacot

II. Erzsébet halála óta nem győzik ellátni a török virágkertészetek a brit piacot

III. Károly (akkori Károly walesi herceg) és II Erzsébet (Fotó: royal.uk)

Fotó: HANNAH MCKAY

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilencven százalékkal több megrendelés érkezett vágott virágra mióta II. Erzsébet, angol királynő szeptember 8-án elhunyt, közölte az antalya-i árutőzsde. A török termelők nem tudják kielégíteni a megnövekedett igényeket, csupán a megrendelések 40 százalékának tudnak eleget tenni, hiszen a virágszezon a vége felé közelít és más szerződéses kötelezettségeik is vannak, írja a Blikk.hu

Dél-Törökországból az antalya-i és isparta-i virágkertészetek általában kamionokkal küldik a virágokat Nyugat-Európa felé, most azonban a hatalmas megrendelések miatt kénytelenek repülőgépet bérelni. 

A Turkish Airlines közlése szerint 13 tonna, mintegy félmillió szál virágot szállítanak II. Erzsébet kegyeleti szertartásaira, igaz a brit igény 18 tonna virág lett volna. A légitársaság az utolsó „virágjáratot” pénteken indítja el. 

II. Erzsébet búcsúszertartása szeptember 19-én, hétfőn lesz a Westminster apátságban, ezt követően helyezik végső nyugalomra a királyi család windsori kastélyában.