III. Károly először szólt a brit néphez

III. Károly először szólt a brit néphez

III. Károly király első televíziós beszéde (Fotó: BBC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

III. Károly király uralkodása során péntek este először tartott televíziós beszédet, miután csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő, így automatikusan a trónörökös, Károly walesi herceg örökölte a trónt.

III. Károly pénteken már találkozott a Buckingham Palota előtt a tiszteletüket leróni összegyűlt tömeggel. Több tucat emberrel kezet fogott, volt, aki puszit adott neki, egy nő pedig a kezét is megcsókolta. Feleségével, Kamilla királynéval megtekintették a II. Erzsébetet gyászoló tisztelők által elhelyezett virágokat.

A király találkozott már Liz Truss miniszterelnökkel is, akit alig két nappal halála előtt nevezett ki a királynő, miután Boris Johnson lemondott.

A nemzethez intézett beszédében III. Károly elmondta, hogy szomorúsággal a szívében szól az emberekhez. Az édesanyja szeretetére, kötelességtudatára emlékszik. Az elhunyt királynő inspiráció és példa volt mindannyiunk számára – mondta a király. Megfogadta, hogy II. Erzsébethez hasonlóan ő is élete végéig fogja szolgálni a Nemzetközösség alattvalóit.

Felidézte, hogy II. Erzsébet a dél-afrikai Fokvárosból 1947-ben elmondott beszédében (még hercegnőként) megfogadta, hogy életét – legyen az rövid vagy hosszú – kötelessége teljesítésének fogja szentelni, és így is tett. „Adósai vagyunk a szeretetéért, az odaadásáért, útmutatásáért és az általa mutatott példáért."

Mint fogalmazott, tudja, hogy a királynő halála rengeteg embert szomorúvá tett, és osztozik ebben a szomorúságban. Az elmúlt hetven évben sokat változott a világ, de a Brit Nemzetközösség számos kultúra egységeként virágzott II. Erzsébet uralkodásának köszönhetően.

– Erzsébet elhivatottsága soha egy pillanatra sem csökkent – emlékeztetett. Kötelessége teljesítése érdekében áldozatokat kellett vállalnia, de mindvégig szolgálta Nagy-Britanniát nagy változások és a haladás idején, az öröm és ünneplés pillanataiban, de a szomorúság és a veszteség pillanataiban is.

„Amellett, hogy a családom gyászol, a Nemzetközösség polgáraival osztozunk a határtalan hálában, amit a királynő több mint 70 éves szolgálata miatt érzünk” – mondta az új király. Mint hozzátette, édesanyja szolgálattal töltött életét meghatározta a tradíciók iránti szeretet, de egyúttal a fejlődés félelmet nem ismerő elfogadása, „amely nagyszerű nemzetté tett minket”.

„Az odaadás, a csodálat és a tisztelet váltak az uralkodása sarokköveivé”. Felidézte, hogy amikor a királynő trónra lépett, a világ még mindig küzdött a II. világháború örökségével. De hetven éves uralkodása során „társadalmunk számos kultúra és számos vallás” közösségévé vált.

„Az értékeink állandóak és maradandók. A monarchia szerepe és kötelességei is változatlanok maradnak, így az uralkodó különleges kapcsolata az anglikán egyházzal is – az én hitem is ezen egyházban gyökerezik" – vallotta Károly.

„Én is megfogadom, hogy a fennmaradó időmet, amit az Isten nekem szán, annak szentelem, hogy fenntartsam azokat az alkotmányos alapelveket, amelyek nemzetünk szívét adják. Bárhol éljenek is az Egyesült Királyságban, a birodalomban, a korona külbirtokain, szerte a világon, bármilyen is legyen a hátterük és a hitük, lojálisan fogom szolgálni önöket, tisztelettel és szeretettel, ahogy ezt tettem eddigi életem során is.”

Károly elmondta, hogy az ő élete is meg fog változni, hiszen új feladatokat kell magára vállalnia. Például nem tud majd annyi időt jótékonysággal és a számára fontos ügyekkel foglalkozni. De tudja, hogy a gép forog tovább megbízható munkatársai segítségével. A változásban számít szerető feleségére, Kamillára, aki, elismerésül a 17 évvel ezelőtti házasságkötésük óta vállalt lojális közszolgálatáért, megkapja a királyné címet.

Vilmos mostantól kezdve walesi herceg, erről máris döntött az új király. Elmondta, hogy Katalinnal az oldalán Vilmos walesi herceg továbbra is vezetni fogja az Egyesült Királyság fontos ügyeiről szóló nemzeti eszmecserét.

A király kinyilvánította szeretetét Harry sussexi herceg és felesége, Meghan felé, akik „továbbra is a tengerentúlon építik az életüket". Ez a megjegyzés azért pikáns kissé, mert a hírek szerint éppen Károly haragudott meg leginkább Harryre és Meghanre, amiért ők otthagyták a királyi kötelességek életét, és elmentek Amerikába, távol a szerintük rasszista udvartól.

A királynő közelgő temetésére térve, III. Károly elmondta, hogy „egy kicsivel több mint egy hét múlva az egész nemzet összegyűlik majd, a Nemzetközösség és az egész globális közösség, hogy végső nyugalomra helyezzük édesanyámat. Miközben szomorúak vagyunk, emlékezzünk, hogy a példájából kell erőt merítenünk.” Ezután megköszönte az összes támogató és részvétnyilvánító szavakat, amelyek „többet jelentenek neki, mint azt ki tudná fejezni."

III. Károly így fejezte be a beszédét: „Kedves Mama, ahogy most elkezded végső, nagyszerű utazásodat, hogy csatlakozz drága Papához, én csak annyit akarok mondani, hogy köszönöm. Köszönöm a szeretetedet és odaadásodat családunk és a nemzetek családja iránt, amit oly elhivatottan szolgáltál mindezen évek során.”

Végül egy Hamlet-idézettel zárta mondatait: „Nyugoszszon angyal éneklő sereg!” (Arany János fordítása)